Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergskraft blir ekonomisk förening

Projekt Bergskraft Bergslagen är på upploppet. Men ett nytt Bergskraft står redo att ta över stafettpinnen. Nu som en ekonomisk förening.

Sedan ett år tillbaka har projektledningen försökt hitta lösningar för en fortsättning på projektet Bergskraft Bergslagen. Att bara lägga ner projektet har setts som oförsvarligt.

– Vårt digitala arkiv, testfältet för forskning kring gruvavfall samt all den kunskap och kompetens vi har samlat på oss genom åren får inte gå till spillo, säger projektledaren Stefan Sädbom.

Hittills har han inte lyckats hitta något annat projekt som liknar Bergskraft. Det är kanske inte unikt, men sannerligen speciellt att ett projekts vision och arbete överförs i företagande, hävdar Sädbom.

– När vi drog igång klev vi in i ett tomrum med mycket liten aktivitet inom prospektering och bergsbruk. Gensvaret vi fått genom åren är sådant att projektets verksamhet i allra högsta grad är värt att driva vidare.

Lösningen för Bergskrafts framtid har också hittats. Man har bildat en ekonomisk förening, vilket är en alldeles speciell företagsform. Föreningen äger också ett aktiebolag.

– Den demokratiska förhållandet i en ekonomisk förening är mycket bra. Föreningen är öppen för alla privatpersoner och organisationer som ställer upp på föreningens ändamål och arbetssätt, säger Sädbom.

– Medlemmarna styr och äger all verksamhet samt de eventuella mervärden som skapas. Alla kan vara med och påverka, och alla har en lika stark röst, oavsett om man är privatperson eller representant för en organisation.

Aktiebolaget leds av en styrelse utsedd av föreningen. Bolagets roll är att agera som föreningens affärsdrivande part medan föreningen främst är en plattform för att gemensamt driva projekt, samla idéer och visioner som sedan, genom aktiebolaget, omsätts i affärer.

Marknadsföringen av föreningen har ännu inte startat på allvar, men redan har föreningen lockat tolv medlemmar. Bland andra sju privatpersoner, Ljusnarsbergs kommun och Dannemora Mineral. Medlemsinsatsen ligger på 10 000 kronor.

Om föreningen går med vinst fördelas den i proportion till medlemsinsatsen mellan medlemmarna.

Idéerna och visionerna är många. Gemensamt för dem alla är att de har med bergsbruk, bergsbruksrelaterad miljöteknik och en hållbar utveckling att göra.

En viktig bit i föreningens arbete blir att hitta vägar att vidareutveckla och på sikt kommersialisera resultaten av den forskning som projekt Bergskraft bedrivit inom Bergsbruksrelaterad miljöteknisk genom åren.

Flera intressenter har redan nappat på Bergskrafts forskning inom området och föreningen har ansökt om medel på både nationell och internationell nivå för att kunna fortsätta arbetet.