Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergslagens sparbank visar myntskatter

Nu har Gustav Öhrns myntsamling återkommit hem, säger Greger Nilsson. I tisdags eftermiddag invigdes en visningsmonter av en liten del av samlingen i Bergslagens sparbanks lokal på Kristinavägen.

Totalt handlar det om flera tusen mynt i samlingen. Ett mindre antal visas åt gången i montern som Teknikcollege på Masugnen designat och byggt.

– Det här är framtidens sätt vi vill visa upp våra gemensamma museeskatter. De ska visas där folk är och inte ligga nedpackade, säger Irja Gustavsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Tillsammans med bankens vd Cecilia Jeffner invigde hon den hjulförsedda stålmontern.

– Att den står på hjul kommer sig av att vi tänkt att samlingen också ska kunna visas på våra övriga kontor i kommunen, säger Cecilia Jeffner.

Kommunens kultursekreterare Sara Sporre kommer att växla mynt i kabinettet.

Greger Nilsson har varit drivande för att Lindesbergs museums myntsamling ska kunna visas.

– Från början låg Gustav Öhrns myntsamling på Lindesbergs museum. Där var det inbrott 1986, men stulna mynt hittades. Gustav Öhrn bodde i ett hus som stod där dagens bankhus ligger. På så sätt kan man säga att mynten fått komma tillbaka till fadershuset, säger han.