Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergsmansgård i Pershyttan

Att äga hus i ett kulturreservat förpliktigar. Men Kerstin Karlsten-Roth är väl lämpad att ta hand om Erik Andersgården i Pershyttan. Nu kan hon utöva sitt livslånga och stora inredningsintresse på 270 kvadrat.

Annons

– Den här sekretären köpte jag för pengar som jag fick i 25-årspresent, säger Kerstin Karlsten-Roth och stryker med handen över den lilla möbeln som hon haft med sig genom hela livet.

Sekretären står på övervåningen av det hus som blev Kerstins och hennes mans hem för sju år sedan – en bergsmansgård i gamla Pershyttan.

– Vi bodde i en villa i gamla Hjärsta i Örebro förut. Men jag är född på landet och längtade tillbaka till landet. Vi tittade på en hel del stora, gamla hus. Inget stämde, men man lär sig vad det är man vill ha och inte ha av att titta.

Sa klick

Då paret kom in i Erik Andersgården sa det dock klick. Kerstin kände att det här huset skulle hon ha eller också inget alls.

– Vi föll båda i farstun, säger Kerstin och ser sig omkring i den farstu som Ernst Kirchsteiger dekormålade långt innan han blev Ernst med hela svenska folket.

– Att flytta till Pershyttan var det bästa vi gjort. Ofta när jag åker den gamla vägen upp genom byn så gläder jag mig åt att just jag får bo i denna fantastiska miljö.

Nyrenoverat

Erik Andersgården var nyligen iordninggjord då paret Karlsten-Roth köpte den. Under 1900-talet ägdes gården av Avesta-koncernen och en period bodde sex arbetarfamiljer i huset. Senare kom den att stå obebodd i 15 år med stort förfall som följd.

– Men vi behövde inte renovera någonting, det hade senaste ägaren gjort. Jag var också nöjd med de valda färgerna och har inte målat om ett enda rum.

Inte bara pärlgrått

Färgerna, ja. Detta är ett hus från 1700-talet – ett århundrade som verkligen inte bara var pärlgrått.

– I 1700-talets färgpalett ingår även ockragult, grönt och blått. Och den rosa nyans vi har i köket.

Köket är ett av de rum som Kerstin låtit göra om. Det vill säga hon rev inte ut de gamla furuluckorna utan lät måla om dem medan hon själv målade skåpstommarna.

– Jag tycker att det är slöseri att riva ut saker som fungerar, konstaterar hon.

Affär på landet

Liksom att slänga saker som är funktionsdugliga. Många av Kerstins möbler har varit med henne i 40 år.

Kerstins stora inredningsintresse ledde för 19 år sedan till att hon startade Galleri Victoria i Gamla stan i Örebro. Galleriet har hon numera i ett hus på gården.

– Det fungerar faktiskt bättre att ha inredningsaffär här ute på landet än i stan. För människor som kommer hit är inriktade på att handla något, inte bara ute för att titta och få en stunds förströelse.

Beskriv din inredningsstil!

– Den är klassisk. Jag är ingen som följer trender. Den röda tråden i min inredning är bättre begagnade svenska och engelska saker. Det är också vad jag säljer – begagnade och nya saker som jag skulle kunna tänka mig att ha i mitt eget hem.

Egentligen tar inte Kerstin inredningsuppdrag, men det har hänt att hon blivit så bekant med kunderna att hon åkt hem till dem och givit dem råd i inredningsfrågor.

– Det kan handla om att berätta vilka möbler som fungerar var och vad som behöver kompletteras.

Blått sovrumErik Andersgårdens mest överraskande rum är sovrummet eller The Master bedroom som engelsmännen skulle kalla det. Ett blåmålat rum som har en golvyta som en hel enrummare.

– Det var det vackraste sovrum jag någonsin sett. Och det har varit så roligt att få inreda det med de svarta möbler jag redan tidigare hade samlat på mig, säger Kerstin.I sovrummet finns ett exempel på ett av Kerstins fiffiga knep. I ett hörn står ett litet toalettbord som var skamfilat och sprucket då Kerstin köpte det. Det har hon spacklat, slipat och målat svart. Och beslagen har hon putsat med skurmedlet Kalkosan så att de skiner som nya.

Grönt bibliotek

Ett annat rum som är anslående i färgen är det lilla biblioteket som också är gästrum. Det har gammalsvenska tapeter och kromoxidgröna målade ytor, exempelvis de djupa fönsternischerna.

– Det är härligt att bo i ett hus med så här djupa fönster. Allt man ställer i dem ser snyggt ut.

Inte allt skulle man tro. Men den före detta adjunkten i historia och svenska och informationschefen på länsstyrelsen har öga för vackra saker.

– Kanske det, säger Kerstin Karlsten-Roth blygsamt.

– Jag känner i alla fall att jag hittat helt rätt då jag hamnade i Erik Andersgården i Pershyttan.

Annons