Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berguv räddades från drunkning

En fågelskådare räddade en skadad berguv som höll på att drunkna.

Vid Borgmästareholmen låg en berguv i vattnet och verkade till en början vara vingskadad. En fågelskådare fick syn på den på tisdagsförmiddagen, gick ut i vattnet och toh upp den.

– Han räddade den från att drunkna, säger vakthavande befäl Lotta Lindblad.

Berguven fördes till fågelakuten som drivs av Närkes Ornitologiska Förening. Där tog Leif Sandgren hand om den.

-Berguven tycks inte ha skador på vingarna, men den var utmärglad och svag. Det kan ha varit så att den jagade någonting på vattenytan och sen inte orkade. Fågeln var ordentligt genomblöt och jag har den hemma i en förvaringsbur i tvättstugan. Där ska den få torka. Snart ska den få mat, en trastfågel som jag har i frysen.

Leif Sandren har tagit hand om och ringmärkt fåglar i mer än 40 år. Han får ofta samtal från människor som undrar hur de kan hjälpa skadade fåglar.

Vad händer nu?

- Berguven ska få att torka och jag kommer matar den tills den blir tillräckligt kraftig och kan röra vingarna ordentligt. Då släpps den fri igen.

EMELIE NYMAN

019-15 50 00

[email protected]

MARINA T NILSSON

019-15 52 72

[email protected]