Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berits hjärta klappar för Sköllerstabygden

Engagemanget i Sköllersta hembygdsförening har varit så roligt att hon knappt märkt att åren gått. Men efter 15 år som ordförande tycker Berit Forsberg att det får räcka.

Sköllersta/örebro. Det var på föreningens årsmöte 1 mars som Berit lämnade sitt ordförandeskap.

– Jag har inte ångrat mig än och jag är glad att det känns så. Det är fantastiskt att jag fått 15 år av glädje i arbetet, säger Berit när vi träffas hemma i villan i Örebro en dryg vecka efter mötet.

Hon är uppvuxen i Sköllersta, född 1933, och gick sex lyckliga år i skolan i Åkerby. Hon läste vidare till lärare och har framför allt jobbat på folkhögskola, både på Kävesta folkhögskola och Örebro folkhögskola. Där har hon undervisat i engelska, svenska och litteratur.

Innan hon gick i pension läste hon konst- och teaterhistoria i Stockholm, och det var också då hon fick frågan om att bli ordförande i hembygdsföreningen.

– Fast jag avslutade studierna först, för det var först som pensionär jag hade tid.

Engagemanget har varit starkt och mycket tid har lagts på föreningen. Men så har det också varit väldigt givande.

– Det har varit roligt att se hela maskineriet, när planer går i lås och att folk är intresserade och kommer.

Ett av målen Berit hade när hon började i styrelsen var att föreningen skulle köpa Åkerby skola, ett mål som uppfylldes redan hennes första år. Totalt har föreningen nio hus vid hembygdsgården i Åkerby.

Skolan har blivit en väl använd samlingslokal för föreningens många aktiviteter, som ljusstöpning, sommarkafé, torsdagsträffar, utställningar och temadagar där elever fått prova på att gå i skola som förr. Idéerna har verkligen inte saknats. Det allra viktigaste har varit att arbeta tillsammans.

– Som ordförande är man inte chef. Man är ledamot och måste lyssna på andra. Jag har försökt tänka mycket kollektivt.

Ett gemensamt arbetssätt har varit kommittéer, där arbetsgrupper ansvarar för olika områden. Det verkar ha fungerat, för det har aldrig varit svårt att få folk att ställa upp. Medlemsantalet är i dag 502. En ökning, även om Berit inte kan minnas det exakta antalet från när hon började. Samarbetet har också varit bra med andra föreningar, som Svennevad- och Boo hembygdsförening och skolor.

Berit är bestämd med att hon inte ska delta i aktiviteterna framöver. Hon vill låta den nya styrelsen göra på sitt sätt. Men om det är någon aktivitet hon hoppas får vara kvar, är det sommaröppet i juli månad med torsdagsträffarna.

Vad ska du göra med tiden som bli över nu?– Jag gillar litteratur. Och så skulle jag vilja måla. Och träffa de två barnen och tre barnbarnen också.

Ny ordförande i Sköllersta hembygdsförening är Kerstin Bonnevie Pettersson.