Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bermudatriangeln och monsterväder

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Bermudatriangeln är ett triangelformat område mellan Bermuda, Puerto Rico och Floridas sydspets. Det har funnits många olika myter om området ända sedan 1400-talet och berättelser om skepp och flygplan som har råkat ut för olyckor eller försvunnit utan förklarning. Teorier om vad som är orsaken omfattar allt från havsmonster och utomjordingar till ovanliga magnetiskt fält i Bermudatriangeln som slår ut all elektronisk utrustning hos fartyg och flygplan.

En förklarning till att så många skepp sjönk där förr är vädret. Många orkaner har passerat genom området och stormsystem som rör sig ut från USA förstärks vanligtvis i Bermudatringeln under hösten och vintern, eftersom det varma vattnet hjälper stormarna att utvecklas snabbt och ibland utan förvarning. Dessutom är det en av de hårdast trafikerade regionerna i världen.

Det finns andra platser i världen som fått rykte om sig att vara skrämmande, inte bara pga de monster som antas finnas där, utan också vädret. T ex i Transsylvanien i Rumänien, möts under hösten och vintern luftmassor från Medelhavet och Ryssland och bildar mörka moln, tjock dimma och regn. Frankensteins monster byggdes, enligt originalboken, i södra Tyskland, vilket är ett annat område som är känt för dimmigt, mörkt och dystert väder under hösten och vintern.