Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BERNARD GUETTA: Bestraffa Putins hantlangare och bulvaner!

Sanktioner, ja, självklart. Europeiska unionen kan inte undgå att vidta sådana när den nästa vecka ska debattera sin Rysslandspolitik, för Vladimir Putin har inte bara åter fängslat den man som hans underlydande misslyckats med att förgifta.

Han har också örfilat upp de 27 medlemsländerna, företrädda av deras chefsdiplomat Josep Borrell, som trots allt kom till Moskva på vänskapsuppdrag.

... det är honom man ska bestraffa, inte Ryssland, inte ryssar som inte har något med det här att göra ...

Man måste slå tillbaka mot den här presidenten som åsidosätter all anständighet och spelar allan – det är honom man ska bestraffa, inte Ryssland, inte ryssar som inte har något med det här att göra, utan hantlangarna – ansvariga och bulvaner som Vladimir Putin lutar sig mot.

Utan smörjmedel från statschefen skulle dessa ansvariga för förtryckarapparaten och chefer för de största bolagen vara obetydliga och i synnerhet inte så rika. Det är honom de står i skuld till för sitt inflytande, sin makt och sina pengar. Det är alltså dem vi ska sikta in oss på så att deras oegentligheter inte får passera ostraffade, och så att de inser att deras härskare verkligen inte är allsmäktig.

Vladimir Putin kan göra vad som helst för dem i Ryssland, men om de 27 medlemsstaterna nekade dem visum, hindrade dem från att göra investeringar i unionen, synade och kanske blockerade deras bankkonton i Frankfurt, Luxemburg och Paris – kort sagt skar av dem från länder där de älskar att spendera så mycket pengar på praktfulla bostäder, överdådig lyx och glimrande partynätter – vad skulle deras mäktiga beskyddare kunna göra då?

Där, inom unionen, skulle han inte kunna göra någonting för dem, och dessa människor som trott sig oberörbara skulle då upptäcka att presidenten, efter att ha varit så ”användbar”, började stå i vägen både för deras företag, sociala liv och privata förmögenheter. Genom att bestraffa dem personligen skulle unionen visa dem att deras intressen inte längre nödvändigtvis är kopplade till bevarandet av en och samma statschef som blir alltmer försvagad, och som i framför allt isolerar dem från Europa och USA genom att låsa in Ryssland på tu man hand med Kina.

De skulle verkligen inte vara impopulära i Ryssland eftersom ryssarna själva inte skulle lida av dem.

Sakta men säkert skulle de politiska villkoren förändras i Moskva och nyttan av dessa riktade sanktioner således bli trefaldig. De skulle verkligen inte vara impopulära i Ryssland eftersom ryssarna själva inte skulle lida av dem. Kreml skulle ha svårt att häva dem utan att rikta strålkastarljuset mot de rikedomar som inte kunde ha byggts upp utan dess beskydd. Slutligen skulle unionen slå in en kil mellan Vladimir Putin och de två vitala maktfaktorerna pengarna och säkerhetstjänsten som förde honom till makten för två decennier sedan. De blev ordentligt återgäldade men skulle i dag inte längre ha något att förlora på att byta häst.

Om kapitalet och säkerhetstjänstens chefer inte vill att försvagningen av Vladimir Putin leder till att de försvagar sig själva måste de möjliggöra ett lagbyte, på samma sätt som när de manövrerade bort Boris Jeltsin 1999. Och den förändringen har Europeiska unionen inte bara ett sätt att påskynda.

... kan unionen ge Ryssland ett offentligt erbjudande ...

Den har två, för utöver dessa riktade sanktioner kan unionen ge Ryssland ett offentligt erbjudande – alla ryssar, oligarker, tjänstemän och urban medelklass – som erbjuder nya säkerhets- och samarbetsavtal i hela kontinentens intresse. För Europeiska unionen såväl som för Ryska federationen och länderna däremellan.

Bernard Guetta

Fransk Europaparlamentariker för mittenpartiet Renew Europe

Översättning från franska: Maria Ripenberg