Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BERNARD GUETTA: Säg nej till investeringsavtalet med Kina – farligt att belöna en diktatur

För min del blir det nej. Under de kommande dagarna och månaderna kommer jag att som ledamot för Europaparlamentet motsätta mig det investeringsavtal som kommissionen just har undertecknat med Kina.

Det första skälet till detta är att eftergifterna från Peking fortfarande är långtifrån tillfredsställande.

Den kinesiska industrin är alltjämt rejält subventionerad, samtidigt som konkurrensreglerna kraftigt begränsar det statliga stödet till europeiska företag.

Kina fortsätter att stänga oss ute från investeringsområden som vi håller öppna för dem. Den kinesiska industrin är alltjämt rejält subventionerad, samtidigt som konkurrensreglerna kraftigt begränsar det statliga stödet till europeiska företag.

Framför allt kommer de administrativa hindren att fortsätta begränsa europeiska investeringar där de inte är önskade av det kinesiska kommunistpartiet – medan Europeiska unionen inte har tillgång till sådana vapen, i alla fall inte tillräckligt effektiva och omfattande.

Genom att underteckna detta avtal signalerade Xi Jinping till Bidenadministrationen att USA inte är hans enda handelspartner, och att det är med utgångspunkt från hans maktposition som han skulle inleda samtal om att försöka omdefiniera sina relationer med amerikanerna.

Kinas geopolitiska intresse var tydligt, men var fanns vårt?

Det hade räckt med att ge det hela lite mer tid i stället för att ge det i grunden felaktiga intrycket att det var livsnödvändigt för oss ...

Vi ser det inte, eftersom det inte fanns någon mening med att ha så bråttom för så lite, medan Kina däremot hade ett så stort behov av oss att vi kunde ha fått ut så mycket mer. Det hade räckt med att ge det hela lite mer tid i stället för att ge det i grunden felaktiga intrycket att det var livsnödvändigt för oss att få det gjort så fort som möjligt.

Det är ett misstag som det tyska ordförandeskapet och kommissionen nu har begått, och som beror på den tyska industrins oro över utsikterna för en längre konflikt. Men detta är inte enbart ett ekonomiskt misstag.

Det är lika mycket ett politiskt misstag, av tre skäl.

Det första är att när vi har ställt etiska, sociala och miljömässiga villkor vid undertecknandet av handelsavtal med länder utanför unionen så måste vi också se till att de respekteras. I det här fallet kan vi inte låtsas att vi har utverkat något över huvud taget från Kinas sida vad gäller mänskliga rättigheter, då de enbart har åtagit sig att ratificera dem någon dag – vi vet inte när. Internationella arbetsorganisationens konventioner förbjuder tvångsarbete – en styggelse som Kina erkänner att landet använder sig av.

Europeiska unionen kan hur som helst inte behandla mänskliga rättigheter med samma cyniska hyckleri som den kinesiska diktaturen.

Antingen avvaktar vi att Kina ratificerar dessa konventioner innan vi undertecknar nya handelsavtal med dem, eller så slutar vi helt att koppla ihop handel med respekt för grundläggande rättigheter. Man måste välja. Europeiska unionen kan hur som helst inte behandla mänskliga rättigheter med samma cyniska hyckleri som den kinesiska diktaturen.

Det andra politiska misstaget med detta avtal är att vi har skrivit under det samtidigt som de kinesiska koncentrationslägren fortsätter att fyllas med uigurer och förtrycket ökar i Kina och i Hongkong. Pekings agerande i Kinesiska havet blir alltmer oroande och Kina struntar högaktningsfullt i avtalet "ett land, två system" som man hade åtagit sig att respektera i Hongkong.

... en diktatur som kombinerar kommunismens värsta drag med det sämsta hos kapitalismen ...

Det är alltid farligt att låta en diktatur tro att den kan göra vad som helst och belönas för detta snarare än utsättas för sanktioner. Det är ännu farligare då det handlar om den mäktigaste och folkrikaste av all världens diktaturer. Det allra skamligaste är dock att vi nu gjort detta utan att ens försöka samråda med USA :s Joe Biden kring möjligheterna att föra in Xi Jinping på en förnuftigare väg.

Mot en diktatur som kombinerar kommunismens värsta drag med det sämsta hos kapitalismen borde Europeiska unionen och USA bilda en enad front. Men faktum är att det är mot USA som EU nu vänder sig – tillsammans med Kina. Detta är det fjärde skälet till att Europaparlamentet och dess 27 nationella parlament borde opponera sig mot detta avtal.

Bernard Guetta

Fransk Europaparlamentariker för mittenpartiet Renew Europe

Översättning från franska: Maria Ripenberg