Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BERNARD GUETTA: Vänster går åt höger och höger går åt vänster – storkapitalet ser att skatter behövs

Det är helt klart otillräckligt. Den minimala 15-procentsskatt som de sju rikaste demokratierna beslutade att införa för multinationella företag är löjligt låg i jämförelse med den skatt som små och medelstora företag, löntagare och fria yrkesutövare betalar i de flesta länder i världen.

Vägen mot skatterättvisa är fortfarande lång, men avtalet som G7-länderna nådde i lördags markerar i alla fall en avgörande förändring. 40 år efter att Margaret Thatcher och Ronald Reagan införde idén att skatterna måste sänkas för att öka skatteintäkterna, genom att aktivitet skulle stimuleras, har nu storkapitalet insett det ofrånkomligt att upphöra med en minskning av skattetrycket för att slippa minska de kollektiva investeringarna.

Det var motståndet mot skatt som öppnade vägen för den konservativa revolutionen ...

En fyraåring skulle ha förstått detta för länge sedan, men det är ju så att det finns ekonomiska och politiska perioder. I slutet av 1970-talet tycktes det som om finansieringen av den solidariska fördelningspolitiken blivit för betungande för den västerländska medelklassen. Det var motståndet mot skatt som öppnade vägen för den konservativa revolutionen – men pandemin och behovet av en innovativ omstart släpper åter fram den strategiska staten.

Keynes återtar övertaget över Adam Smith, men paradoxen är att i samma ögonblick som socialdemokratins och den sociala marknadsekonomins inspiratör överskuggar Margaret Thatchers och Ronald Reagans, förlorar vänstern sin intellektuella företrädesrätt till förmån för högern.

... kullkastas alltmer av konservatismens återkomst och en växande misstro mot upplysningen.

Idéerna kring framsteg, universalism, social rättvisa, tolerans och jämlika livschanser kullkastas alltmer av konservatismens återkomst och en växande misstro mot upplysningen.

Efter att förr ha kommit från vänster är de intellektuella numera från höger och, för att tala i klartext, dominansen av en höger från vänster efterträdde vänstern från höger, eftersom…

Låt oss återgå.

Omskakade av reaganthatcherismens globala framgång, tvingade att underkasta sig en utbredd skattemässig och social dumpning, blev den västerländska vänstern tvungen att sluta upp kring Bill Clintons och Tony Blairs tredje väg.

Från 1990-talet och framåt utmanade de knappt nyliberalismens ekonomiska dogmer. De skilde sig inte mer från högern än genom att de försvarade förändrade attityder som de konservativa förkastade.

Vänstern blev den urbana medelklassens parti. Och denna vänster, som blivit liberal, har prisgett sin arbetarbas åt den nya extremhögern, som lyckats förföra arbetarna genom att fördöma globaliseringen och förespråka en återgång till nationella gränser.

På två decennier har en kulturell sammansmältning ägt rum mellan de konservativa och arbetarklassen via en samhörighet gentemot vänstern, för nationalismen, en rädsla för omvärlden samt en märklig nostalgi över den tid då fabrikerna inte försvann till Kina, de sociala framstegen var beständiga och traditionerna, särskilt de religiösa, befäste länders gemensamma normer.

... försvarar tro och vit identitet i USA med samma glöd som han svingar mot vänstern, Kina och migranterna ...

Den främsta inkarnationen av detta mischmasch är Donald Trump, som försvarar tro och vit identitet i USA med samma glöd som han svingar mot vänstern, Kina och migranterna – men se nu här hur covid-19 nu kullkastar allt.

Efter att ha återtagit kommandot över EU är Keynes tillbaka i USA. Ingen säger längre att ”skatt dödar skatt”. Den höjs i stället, och även om de är mer åt höger än någonsin omfamnar våra länder vänsterpolitik. Höger går åt vänster precis som vänstern, för 30 år sedan, gick åt höger. Det är en salig röra, och den politiska förvirringen från inledningen av detta sekel är här för att stanna.

Bernard Guetta

Ledamot i Europaparlamentet för mittenpartiet Renew Europe

Översättning från franska: Maria Ripenberg