Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bernt, 69, agerade mot telefonbedragare

Tidigt i morse blev pensionärsparet Bernt och Elisabeth Fulton i Örebro  väckta av telefonen. En okänd kvinna ville prata om fel på datorn. 

 Bernt är arg. Han vill varna alla för bedragare som ger sig på äldre.  Det är inte första gången telefonbedragare försöker lura honom och hans fru.

-Men det här är något nytt, att de börjar ringa på morgonen. De tänker kanske att man är mer lätt att överrumpla då.

Bernt berättar att hundra tankar hann flyga genom huvudet när han var på väg till telefonen.

– Vi har både barn och barnbarn och dessutom bekanta som är dåliga. Det är klart att man hinner tänka att det hänt något när det ringer så tidigt på morgonen, säger Bernt.

Den som ringde upp talade engelska och började prata om Microsoft. Bernt och Elisabeth känner igen rutinen – för någon tid sedan hade de också problem med engelsktalande som ringde upp. Även då var det prat om Microsoft och fel på datorn.

För Bernt är det tydligt att det handlar om försök till bedrägeri. De som ringer vill förmå äldre att lämna ut kontouppgifter.

– Jag bad kvinnan som ringde att dra så långt det gick. Sedan la jag på, berättar Bernt och fortsätter:

– Det är fruktansvärt att de försöker lura gamla människor. Jag tänker speciellt på de som är äldre än jag och kanske inte så alerta, säger Bernt.

För polisen är problemen med bedragare som inriktar sig på äldre människor känt.

Jan Matérne, vakthavande polisbefäl vid Örebropolisen, säger:

– Rådet är att absolut inte lämna ut kort, kod eller banknummer till någon.

Han berättar att bedragare ringt hem till gamla och sagt att det finns lotterivinster att hämta, men först måste kort och kod lämnas ut. Det finns fall där bedragaren lurat till sig koderna och tömt konton på pengar.