Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besked från Örebro: Ekonomiskt trassel som upptäcks sent utreds inte!

NA har avslöjat att företaget som arrangerar Håkan Hellström-konserten har affärer som är betydligt trassligare än vad som tidigare redovisats. Men både Carola Johansson (S), ordförande i tillståndsutskottet ,och handläggaren Leif Andersson säger att det inte blir någon omprövning av tillståndet att sälja öl. "Men nu har de ju sitt tillstånd och det är för sent att öppna en ny utredning", säger Leif Andersson.

Frågan är varför tillståndsenheten inte frågat efter så elementära saker som företagets årsredovisningar eller revisionsberättelser. Revisorerna riktade allvarligt kritik mot företaget, bland annat för att årsredovisningar inte blivit klara i tid och att skatter inte betalats.

Stockholm sade nej till öltillstånd åt företaget. Örebro sade ja. Då kan vi fundera över om det är Stockholms kommuns handläggare eller Örebros kommuns handläggare som har störst trovärdighet.

Stockholm sade nej till öltillstånd åt företaget. Örebro sade ja. Då kan vi fundera över om det är Stockholms kommuns handläggare eller Örebros kommuns handläggare som har störst trovärdighet.

Örebro kommuns handläggare upptäcker ett fel i kassahanteringen vid Bråvallafestivalen och några försenade avgifter.

Stockholms kommun upptäcker även följande:

Företaget försökte göra ett avdrag på 68,9 miljoner. Skatteverket sade nej och ålade bolaget att betala en straffskatt på 689 144 kronor.

Revisorerna gav allvarlig kritik mot hur ekonomin i företaget sköttes. Örebro kommun verkar inte ens ha frågat efter revisionsrapporterna.

Företaget lämnade inte in sina årsredovisningar i tid.

Företaget gav motsägelsefulla och delvis felaktiga besked om varför det uppstått trassel i redovisningssystemet.

Att handläggningen har påverkats av lockelsen i att få en konsert med Håkan Hellström är uppenbart. Har den också påverkats av att det handlar om ett stort företag? När en lokal restaurang fick nej till alkoholservering i våras var handläggaren Leif Andersson tydlig: "Skatteverket har varit där har de hittat brister och påfört kontrollavgifter", sade han i en intervju.

Men när ett företag försöker göra avdrag på 68,9 miljoner – och påförs en straffavgift, så är det tydligen helt okej, när Örebro ska ge tillstånd till ölservering.

Ett företag med förankring i Örebro måste kallt räkna med att oegentligheter förr eller senare upptäcks och undersöks.

Att det skulle vara för sent att göra en omprövning blir också märkligt. Då handlar det inte längre om alkohollagens krav på att ett företag som säljer alkohol ska ha en ordnad ekonomi. Det kravet försvinner liksom ut i periferin om bristerna upptäcks för sent. Ett företag med förankring i Örebro måste kallt räkna med att oegentligheter förr eller senare upptäcks och undersöks.

Nämndens ordförande John Johansson (S) skriver följande på sin Facebook-sida: "Vad som hade hänt i ansökan om Hellströmkonserten, hade kommunen vetat det som framkommer i tidningen idag, när beslutet fattades, vet jag inte. Det blir spekulationer. Det vill jag inte ägna mig åt."

Nej, precis! Det vet han inte. Det är tillräckliga skäl för att göra en omprövning. Om det inte görs en omprövning blir den enda rimliga slutsatsen att nämndens socialdemokratiske ordförande anser att det inte är så noga med lagens krav på att den som får tillstånd att sälja alkohol sköter sin ekonomi på ett klanderfritt sätt.