Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besked till partikongressen (S): Avskaffa karensdagen

Inför den Socialdemokratiska partikongressen i november reser nu några socialdemokratiska partidistrikt kravet att karensdagen i sjukförsäkringen ska slopas permanent och inte börja gälla igen när pandemin har klingat av. Argument för minskad smittspridning och även minskad dödlighet i befolkningen förs fram. Örebro Socialdemokratiska kvinnoklubb tycker att detta låter som ett bra förslag och det finns ett stort rättvise- och jämställdhetsperspektiv i den här frågan.

Att arbeta hemma kommer säkert fortsätta till viss del även när pandemin är över och det kommer att förstärka skillnaden mellan vilka som har möjlighet att jobba hemifrån om man är lite krasslig eller har haft magsjuka till exempel, och vilka som inte kommer kunna göra det och därmed få en karensdag och förlora mycket pengar. Vi vet alla vilka det är som inte kan jobba hemma. Vårdpersonal, personal i förskolan, busschaufförer, butiksanställda, lärare för yngre barn, hemtjänstpersonal med flera. Personalgrupper som är samhällsviktiga för att hålla välfärden igång, och många är kvinnodominerade yrken.

En del menar att slopandet av karensdag uppmuntrar människor att vara hemma trots att de inte är sjuka. Vi tror att de allra flesta människor vill ta sitt ansvar och sköta sitt jobb och dessutom har arbetsgivaren ett ansvar att prata med sina anställda om någon har upprepad korttidsfrånvaro för att försöka ta reda på vad som är fel och sätta in stöd om det behövs.

Ur ett rättvise- och jämställdhetsperspektiv tycker vi det är ett bra förslag att avskaffa karensdagen i sjukförsäkringen.

Styrelsen i Örebro Socialdemokratiska kvinnoklubb

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel