Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besked till villaägare

I onsdags hade de tre fastighetsägarna på Bronäsvägen blivit lovade besked att Lindesbergs kommun köper deras hus. Det löftet höll kommunen, men i förra veckan började tålamodet tryta i stugorna. Det gjorde det eftersom avgörandet tidigare flyttats fram gång på gång.

I november inleddes förberedelserna av kommunledsningsstabens tjänstemän att lösa in de tre fastigheterna. Ganska snart kom parterna överrens detaljerna.

Det var bråttom och allt skulle vara klart till jul. Så blev det inte.

Det har medfört att hus-ägarna känt det svårt att planera framtiden.

– När man börjar en sådan här process bör man även ha de sista avgörande bitarna bättre förberedda, säger Andres Andersson.

Sena underlag

Underlagen till politikerna för ett avgörande kom in sent i hanteringen.

I måndags gav kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott sin välsignelse till det kommunala bolaget Lindesbergs utvecklings AB att lösa in fastigheterna. I onsdags beslutade Lexplos styrelse att ge bolagets vd i uppdrag att göra affären.

– Jag blev uppringd och fick besked direkt. Nu kan jag börja att leta på allvar efter ett annat hus, säger Anders Andersson.

Nära rastplatsen

De tre fastigheterna ligger nära rastplatsen vid riksväg 50. Kommunens intresse av marken och villorna beror på den planerade utvecklingen i området. Den ska börja i den del där rastplatsen ligger.

– Det är beklagligt att det dragit ut på tiden. Jag har all förståelse för den frustration fastighetsägarna känt, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Larsson (C).

Rivningskontrakt

Samtidigt konstaterar han att den demokratiska processen måste ha sin gång och att det är viktigt att detta framförs tydligt av kommunens företrädare redan i inledningsskedet.

Nuvarande ägare kan bo kvar tills vidare. Väljer de att flytta hyrs husen ut på rivningskontrakt.

Utöver de tre fstigheterna på Bronäsvägen ingår i summan på 4,5 miljoner kronor även en markbit nära ishallen. Tanken är att kommunen ska få tillbaka pengarna i samband med nya verksamheter i områdena.