Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut om förfrågningsunderlag

Uppdaterad text. Under tisdagen beslutade kultur- och bildningsnämnden att gå vidare med ett förfrågningsunderlag om driften av Hem för vård eller boende för ensamkommande flyktingbarn i Lekeberg. Kommunfullmäktige ska behandla frågan i juni.

Positionerna var låsta redan efter arbetsutskottets möte. Anette Andersson (S) yrkade på att det ska göras en utredning i vilken driftsform boendet ska genomföras, privat eller kommunalt, men fick inget gehör för det. Ordförande Håkan Söderman (M) anmälde jäv redan under arbetsutskottet och Annica Zetterholm (C) trädde då, liksom under tisdagens möte, in som ordförande i kultur- och bildningsnämnden.

Socialdemokraterna lämnade samma yrkande som i arbetsutskottet men fick inget gehör för detta i nämnden. Eftersom de anser att beslutet om att gå vidare med förfrågningsunderlaget utan att göra en utredning strider mot kommunallagen deltog  de inte heller i beslutet under tisdagen.

- Vi menar att frågan är av så stor principiell betydelse. Vi kan inte ta ett beslut när det inte finns något underlag, säger Anette Andersson.

– Jag tycker att de går händelserna i förväg genom att yrka på en utredning. Det är öppet för vem som helst att lägga ett anbud. Men i dagsläget har inte kommunen några lokaler att bedriva den här verksamheten i. Om någon annan säger sig villig att bedriva verksamhet då riskerar vi inget med tanke på att Migrationsverket kan säga upp avtalet. Vi använder kommunens pengar på ett ekonomiskt försvarbart sätt, menar Annica Zetterholm.

- När det inte finns några siffror på att det blir billigare att driva det privat så kan vi inte heller se våra skattebetalare i ögonen. Därför kan vi inte ta  något beslut, säger Anette Andersson.

Beslutet som justerades direkt blir att nämnden föreslår att kommunfullmäktige den 15 juni ska anta förfrågningsunderlaget och sedan ge nämnden uppdrag att teckna ett avtal med det vinnande företaget. Anbud ska ha inkommit senast den 31 juli och vara bindande till den 30:e november. Anbuden ska öppnas den 3 augusti.