Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut om resecentrum i vår

I vår räknar kommunen med att kunna besluta om när byggandet av ett resecentrum ska starta. En knäckfråga just nu är att köpa loss marken och järnvägsstation av Jernhusen.

Planeringen för att bygga ett resecentrum i Laxå går framåt. Det har varit en segdragen historia, men någon gång i vår hoppas kommunstyrelsens ordförande Anna Eriksson (S) att de kan fatta ett beslut om start av bygget och investeringsplaner.

– I många saker har vi kommit väldigt långt, och det är inte några stora grejer som återstår. Det känns jättebra, säger hon.

Inga framgångar

Den stora nöten att knäcka är att köpa loss stationshuset och marken från Jernhusen. De har velat köpa bitar av marken, där resecentrum ska ligga. Det är dock hela fastigheten, som sträcker sig ganska långt från stationshuset, som ska ingå i köpet.

– Där har vi inte haft någon framgång i förhandlingarna, utan det är hela stycket. Men vi förhandlar med Jernhusen och det har kommit väldigt långt, så det ser jag inte som ett problem, säger Anna Eriksson.

Kiosk måste flyttas

Det återstår även att lösa en del trafikproblem samt hur det ska bli med kiosken intill stationen.

– Korsningen vid Johan Järlströms gatan måste vi titta på, där passerar väldigt mycket cyklister på morgnarna. Vi måste även se vad som händer när parkeringsmöjligheterna på Järnvägsgatan försvinner, hur vi löser det för affärer och liknande. Dessutom måste vi lösa det för kiosken, som inte kan vara kvar på befintlig plats, säger Anna Eriksson.

Totalt beräknas ett Resecentrum, som planeras att byggas i etapper under två–tre år, kosta 9,5 miljoner kronor.

– Vi har redan skickat in en ansökan om bidrag på 50 procent av kostnaderna hos Transport-styrelsen, säger Anna Eriksson.

GÖRAN WÄRNELID