Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslutet taget: Bort med högkostnadsskyddet i färdtjänsten

I Socialdemokraternas program inom funktionshinderområdet står det att: ”ett tillgängligt samhälle ska formas där alla behövs och alla kan delta. Personer med funktionsnedsättning ska kunna vara fullt delaktiga i alla delar av livet. Så skapas ett starkare och tryggare Sverige”.

Vi kan nu se hur Socialdemokraterna i Örebro kommun lever upp till sitt beslutade program då man den 10 december 2019, i kommunfullmäktige, tog beslut om att ta bort högkostnadsskyddet i färdtjänsten. Även Centerpartiet, Kristdemokraterna samt Moderaterna röstade för ett borttagande av detta skydd.

Noteras ska att de flesta med färdtjänsttillstånd inte har möjlighet att resa på annat sätt än med färdtjänst på grund av sin funktionsnedsättning.

Det betyder att, efter 16 färdtjänstresor per månad, måste resenärer med färdtjänstbeslut fortsätta betala sina resor ur egen plånbok. Ett flertal med färdtjänsttillstånd och låg inkomst kommer att hänvisas till mera tid i sin bostad då de inte har råd till flera resor. En del resenärer med färdtjänsttillstånd har också olika uppdrag för sina föreningar och deltar därför i olika möten med föreningen, kommunen och regionen. Hur ska de ha möjlighet att fortsättningsvis delta på alla dessa möten då de kanske inte får råd att betala fler resor? Noteras ska att de flesta med färdtjänsttillstånd inte har möjlighet att resa på annat sätt än med färdtjänst på grund av sin funktionsnedsättning.

Jag hoppas att örebroarna håller detta beslut i minnet till nästa val ...

Återigen lägger S, C och Kd, nu med stöd av M, besparingar på de som bäst behöver det i sitt vardagsliv. Det räcker tydligen inte med beslut om besparingar inom funktionsstödsnämnden utan nu ger man sig på de som är i behov av färdtjänst.

Liberalerna lägger inga besparingar alls på personer med funktionsnedsättning eftersom de har de största behoven av hjälp i sitt dagliga liv.

Jag hoppas att örebroarna håller detta beslut i minnet till nästa val 2022 och tänker efter en extra gång innan de lägger sin röst i valurnan.

Pia Delin

Liberalerna Örebro, 2:e vice ordförande Funktionsstödsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel