Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besparing på politiken

Ta bort ett halvt kommunalråd. Minska ner på antalet kommunfullmäktigesammanträden. Reducera barn- och utbildningsnämnden och tekniska nämnden. Det är några förslag på hur det ska sparas pengar på den politiska organisationen.

Annons

En partiöverläggningsgrupp bestående av Siv Ahlstrand (S), Billy Ludvigsson (C) och Benny Holgersson (M) har diskuterat hur Askersunds kommun ska kunna spara en halv miljon kronor på politikerorganisationen. Nu har de landat i ett förslag som skickats ut på remiss till alla nämnder, revisorer och partier, och de har fram till den 16 april på sig att svara.

Gruppen föreslår att minska kommunalrådstjänsterna från 3,5 till 3. Det skulle ge en besparing på 247 500 kronor.

– Vi har inte sagt något mer konkret vilken tjänst som ska bort. Och det här är ju utifrån nästa mandatperiod, och då får man se över helheten, säger Siv Ahlstrand, som varit sammankallande i gruppen.

Färre sammanträden

Förslaget att minska antalet ledamöter i fullmäktige från 37 till 33 har NA tidigare berättat om. Nu föreslår gruppen också att det ska bli färre sammanträden, sex i stället för nio. Kostnadsreducering: 67 700 kronor.

– Vi måste prova det här och se om det fungerar. Det kan också innebära att det blir väldigt långa sammanträden och då genererar det inte den besparing vi räknar med, säger Siv Ahlstrand.

Extramöte

Om ärenden är brådskande kan fullmäktiges ordförande kalla till extramöte, och blir det många sådana går besparingen om intet.

Förslaget innehåller också punkter om att minska antalet ledamöter i barn- och utbildningsnämnden från elva till nio, och tekniska nämnden från sju till fem. Antalet revisorer bör minskas från sju till fem, vilket skulle spara 40 000 kronor.

Men Siv Ahlstrand tror inte att den politiska organisationen kommer se ut precis såhär.

– Jag tror säkert det kommer in mycket synpunkter på det här, så det blir säkert inte som vi föreslagit.

Annons