Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besvärliga temperaturintervaller

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Har lyssnaren, läsaren någon nytta av temperaturprognosen när intervallet är väldigt stort? Särskilt i Norrland under vintertid kan det bli ett väldigt stort spann mellan högsta och lägsta temperatur.

I skrivande stund skiljer det 24 grader mellan lägsta och högsta temperaturen bara i Norrbottens län. I många fall kommer man runt problemet med att dela in i områden som kustland, inland och fjäll (om man har tid eller utrymme). Men när spannet är stort mellan flera relativt närliggande orter är det svårt.

Mellan Jokkmokk flygplats som i skrivande stund har 20 minusgrader och Vajmat som nu har -12 är det knappt 13 km. Ännu större skillnad har vi mellan Risträsk med -4 och Vilhelmina med -20, avståndet mellan dessa orter är knappt 40 km. Det är inte konstigt att det skiljer så mycket. Höjd över havet, öppen yta eller skog är några saker som har inverkan på temperaturen.

De flesta förstår nog att det i en väderprognos inte finns utrymme att uppskatta temperaturen för varje ort i ett område, även om området inte är så stort. Men hur ska man ta till sig prognosen? I många fall hjälper det att minnas vad för temperatur man hade dagen innan och uppmärksamma om det väntas bli kallare eller mildare.