Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besvikelse i reducerad allians

I Hallsbergs kommun tappade Alliansen ett mandat när både KD och C backade. Moderaternas ökning räckte inte till att väga upp förlusten.

Annons

Besvikelsen inom Alliansen är påtaglig dagen efter valet.

– Det känns inget roligt alls, tyckte Tomas Hagenfors vars Kristdemokrater förlorade ett mandat.

– Resultatet blev en stor överraskning för oss. Men vi backade i hela länet, så det kanske ändå inte var så konstigt att vi även gjorde det här.

Även C backade och går från fem till tre mandat. Anders Lycketeg tror att de tappade rösterna fortfarande finns inom det egna blocket.

– Även om SD ökade tror jag inte att det är våra röster som gått till dem. Jag tror att det är en förskjutning inom Alliansblocket från oss och KD till Moderaterna.

Moderaterna var det enda Alliansparti som ökade i kommunen, från sex till åtta mandat. Ewa Unevik tackar ett gediget valkampanjande för resultatet.

– Sedan tror jag att vi på lokal nivå även åker med lite på riksuppgångar också.

Men Unevik känner inte odelad glädje över valresultatet. Dels på grund av att Alliansen minskat, dels på grund av SD:s ökning i kommunen.

Även Erik Storsveden (FP) uttrycker sin oro dagen efter fullbordat faktum.

– Det är oroande att SD fick ytterligare ett mandat – och att KD och C minskade. För oss i Folkpartiet känns det annars ganska okej, det blev inga större förändringar för oss.

Annons