Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bevare mig från ”brukare i hägn”

Sluta omedelbart att benämna människor ”brukare”. Nu anses de också placerade i ”hägn”. Det är tillräckligt nedvärderande att kalla någon i behov av omsorg för brukare. Med tillägget hägn förs tankarna tveklöst till jämförelse med boskap. Dessa människor är inget annat än kunder som köper och betalar för de tjänster de behöver. Visa respekt och empati!

Att det är tjänstemän på Socialstyrelsen som visat total avsaknad av dessa egenskaper betyder inte att andra inte skulle kunna tänka själva utan anamma allt vad som kommer från myndigheten. Senaste exemplet på dåligt omdöme kommer från omsorgsförvaltningens chef i Örebro Annika Roman, som använde uttrycken i ett uttalande i lokal-TV.

Det finns exempel på kommuner där man beslutat att använda andra epitet, men inte där heller har det anammats av alla engagerade inom vård och omsorg, tråkigt nog.

”BG”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel