Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bibelns sanningar ska sättas i dess rätta tid

Annons

Svar  till Gösta Palms debattartikel och Lars Strömans ”Svar direkt” i NA torsdag 8 augusti.

Bibeln menar vad den säger och säger vad den menar. Problemet är att man i många fall inte uppdelar Guds ord på rätt sätt, genom att sätta dess sanningar i sin rätta tid. Allting i Bibeln är sant, men allt är inte aktuellt. Och den som avgör vad som gäller eller inte är Gud själv, eftersom han är skaparen och gör precis vad han vill, när han vill.

Aposteln Paulus skriver i Andra Timoteusbrevet 2:15: ”Studera för att framstå godkänd inför Gud, en arbetskarl som inte behöver skämmas, som rätt uppdelar sanningens ord.”

Han förklarar vad det betyder i efterföljande verser: ”Men sky profant och fåfängligt babbel: för de kommer att leda till mer ogudaktighet. Och deras ord kommer att förtära som en frätskada: bland vilka är Hymeneus och Filetus; vilka beträffande sanningen har tagit fel, som säger att uppståndelsen redan är förbi; och omstörtat tron hos några.”

Det räcker inte att säga: ”Det står i Bibeln”. Det finns läror i Bibeln som endast var aktuella för den tid när de skrevs.

Hymeneus och Filetus är exempel på två män som inte uppdelade Guds ord rätt. De tog en sanning från Bibeln (uppståndelsen från de döda) men placerade den i fel tid. Faktumet är att uppståndelsen från de döda fortfarande är framtid.

Det räcker inte att säga: ”Det står i Bibeln”. Det finns läror i Bibeln som endast var aktuella för den tid när de skrevs. Det finns läror som är sanna i dag men som inte kommer vara aktuella i framtiden. Det finns läror som alltid kommer vara sanna, och det finns läror som kommer och går, liksom sabbaten.

I Gamla Testamentet var man tvungen att hålla sabbaten, och gjorde man inte det, så blev man, såsom påpekat av Lars Ströman på ett hånfullt sätt, avrättad. Idag behöver man dock inte hålla sabbaten enligt Kolosserbrevet 2:16-17 där det står: ”Låt därför ingen döma er i fråga om kött, eller dryck, eller med avseende på en helgdag, eller en nymåne, eller sabbatsdagarna: vilket är en skugga på det som skall komma; men kroppen är av Kristus.”

Med andra ord kräver inte Gud någon bestraffning för människors brott just när de begås.

Sabbaten ska inte hållas i dag, utan den är snarare en skugga på det som ska komma då den kommer återinföras vid Jesu återkomst enligt Jesaja 66:23. Att hålla sabbaten idag visar endast på ens okunnighet om man gör det.

Rörande avrättning av homosexuella är det korrekt att om någon under Gamla Testamentet inom Israels nation var en sodomit (det är vad Bibeln kallar dem) så skulle de avrättas. Det är dock inget som ska utföras i dag, eftersom Gud inte tillräknar människor deras synder enligt Andra Korinterbrevet 5:19.

Med andra ord kräver inte Gud någon bestraffning för människors brott just när de begås. Det gör inte själva synden mindre syndig, liksom synden i att begå sodomi, vilken är vidrig enligt Romarbrevet 1:26, utan det här är snarare sättet som Gud tillämpar idag. Idag samlar ofrälsta människor istället åt sig vrede till vredens dag (Romarbrevet 2:5) och deras synder skrivs ner i böcker (Uppenbarelseboken 20:12), vilka de kommer få betala för ner de dör, såvida de inte blir räddade genom att göra vad Romarbrevet 3:24-26 talar om för dem att göra, och det allena. Och det gäller för alla människor.

Att uppdela Guds ord på rätt sätt sker med automatik när en troende läser Bibeln och följer budordet av den evige Guden, som gjorts känt för alla nationer för trons lydnad. För det är först då man kan förstå Bibeln utifrån aposteln Paulus perspektiv, vilken är vår apostel. Det Gamla Testamentet hade Mose; vi har Paulus.

Så nästa gång du öppnar din mun rörande Bibeln, förstå först vad du pratar om. Visa inte din ignorans.

David Fager

Åsbro

Läs Gösta Palmes artikel och Lars Strömans svar här.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel