Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bik-busen blir domare – och lagkapten

Han är allsvenskans överlägset mest utvisade spelare genom tiderna. Nu utbildar sig Daniel Wessner till domare. Och dessutom har Bik Karlskoga-veteranen utsetts till ny lagkapten.

Daniel Wessner, 34, har blivit utvisad 1 944 minuter i seriesammanhang under sin 16 år långa seniorkarriär. Bland annat 1 382 minuter på 534 matcher i hockeyallsvenskans grundserie, vilket gör honom till den ligans överlägset mest utvisade spelare genom alla tider.

Så man kan tänka att Bik Karlskoga-centern ska ha bättre koll än de flesta på hur en domare arbetar. Kanske är det så han själv också tänker, för nu avslöjar NWT att Wessner, tillsammans med lagkompisen Mikael "Daggen" Eriksson, håller på att utbilda sig till domare. Allt inom ett projekt som SHL driver.

– Jag pratade med domarbasen Peter Andersson förra året och berättade att jag var intresserad. Nu har jag gått en specialkurs och ska på några kurser till. Jag har inte tio år kvar att spela hockey, men vill ändå vara kvar inom sporten. Det vore roligt att testa på och se om man klarar av att vara domare. Jag borde ju veta och ha en plan för hur man hanterar en sån som mig själv, säger Wessner till Aftonbladet.

"Daggen" berättar mer i NWT:

– Jag ska försöka döma så mycket det går under säsongen när det inte kolliderar med våra allsvenska matcher. SHL:s tanke med att utbilda spelare är att vi efter att ha slutat spela ska fortsätta inom hockeyn fast i en annan roll. Jag trivs väldigt bra inom hockeyn och ser uppdraget som domare som en perfekt fortsättning den dag jag lägger av som spelare, säger "Daggen" till tidningen efter sin första match som domare, en träningsmatch för U16-lag, på onsdagskvällen.

Wessner har ännu inte hunnit göra debut som domare.

Både Wessner och "Daggen" har dessutom utsetts till kaptener i årets upplaga av Bik Karlskoga.

Wessner som lagkapten, "Daggen" som assisterande tillsammans med Fredrik Höggren och Victor Berglind.

– Wessner är en given ledare. Han tävlar i allt och sätter prägel på laget, säger huvudtränaren Tobias Thermell till klubbens hemsida.

Wessner har varit assisterande lagkapten i klubben de senaste fem säsongerna och tar nu över huvudansvaret efter Martin Thelander som tvingats lägga av på grund av skada.

Hockeyallsvenskans mest utvisade genom tiderna

1) Daniel Wessner (Bik Karlskoga/Almtuna), 1 382 minuter.

2) Andreas Lindh (Västerås/Södertälje/Hammarby), 1 150.

3) Johan Markusson (Växjö/Oskarshamn), 912.

4) Stefan Holmgren (Västerås/Mörrum), 679.

5) Per Helmersson (Västerås/Växjö/Skellefteå/Halmstad/Mörrum), 659.

Biks lagkaptener under 2000-talet

2001–2009: Björn Östlund.

2009–2012: Tobias Thermell.

2012–2016: Martin Thelander.

2016–: Daniel Wessner.