Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BIK testpiloter för ny metod att lindra hjärnskakningar: "Inte haft något annat än hjärntrappan"

Hjärnskakningar är ett stort problem inom ishockeyn.
Ett lag som drabbats flera gånger de senaste säsongerna är BIK Karlskoga.
Nu är de med i en teststudie för att testa en produkt vars mål är att lindra åkomman.
– Kan något korta ner rehabperioden och, ännu bättre, göra att individer drabbas av mindre hjärnskakningssymptom är det självklart jättebra, säger BIK:s massageterapeut Persson till nwt.se.

Fler och fler spelare drabbas av hjärnskakningar i hockeyn.

I nuläget får alla spelare som får en hjärnskakning genomgå den så kallade hjärntrappan som består av sex olika steg innan man bedöms vara redo för en återkomst på isen igen.

Nu jobbar företaget BrainCool med att ta fram en maskin som ska lätta på trycket mot hjärnan och samtidigt sänka kärnkroppstemperaturen för att minska behovet av syre och blodglukos för hjärnan vid en hjärnskakning. Något som minskar cellsönderfallet i hjärnan som inträffar vid en hjärnskakning.

Ett av de elva lagen som deltar i teststudien för maskinen är BIK Karskoga.

– Det är jättespännande, tycker jag. Nu har vi inte något resultat än, men det låter intressant. Vi har varit mycket drabbade genom åren och vill så klart vara med och hitta ett sätt att hindra det på. Kan något göra det bättre vill vi vara med och delta, säger Håkan Persson, massageterapeut i BIK, till nwt.se.

Om en fungerande maskin blir resultatet av studien är det något som Persson välkomnar.

– Vi har inte haft något annat än Hjärntrappan (rehabmetod, sex steg mot matchcomeback). Kan något korta ner rehabperioden och, ännu bättre, göra att individer drabbas av mindre hjärnskakningssymptom är det självklart jättebra, säger han.