Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildar ny förening efter schism: "Var enda möjligheten"

Efter ett stormigt årsmöte avgick hela styrelsen. Nu splittras KFUM Örebro Friidrott – och en ny friidrottsförening bildas i Örebro.

Den 17 mars höll KFUM Örebro Friidrott ett årsmöte som slutade med att hela den sittande och föreslagna styrelsen under ledning avgick – och att en helt ny valdes.

Bara två veckor senare bildade delar av de avhoppade ledamöterna, och flera andra tidigare centrala namn i KFUM Örebro Friidrott en ny förening under namnet KFUM Örebro Track and field. Och vid ett första informationsmöte i söndags valde drygt 60 föräldrar, ungdomar och ledare att gå in i den nya föreningen.

KFUM Örebro Track and field ska ha ett första årsmöte den 15 juni, men fram tills dess leder Jerry Runheim Riutta arbetet som tillförordnad ordförande.

– Vi var en del i den gamla föreningen som hade idéer om hur man skulle kunna ta den framåt. Tyvärr röstades den föreslagna styrelsen ned, vilket gjorde att vi kände att den enda möjligheten var att starta eget. Och vad kan egentligen vara bättre än att starta med ett helt vitt blad utifrån de grundvärderingar vi tror på, frågar han retoriskt.

Den nya klubben kommer, liksom den gamla, alltså att vara en KFUM-förening, och den har redan upptagits i KFUM Sverige.

Därmed ser det alltså ut som om det i fortsättningen kommer att finnas två friidrottsföreningar under KFUM:s flagg i Örebro.

– Jobbar man bara utifrån KFUM:s idé och värdegrund finns inga hinder för att starta en ny förening, säger Ingela Fredriksson, ordförande i KFUM Örebro.

Den nya föreningen ska enligt Runheim Riutta bygga på tre grundpelare – respekt för individen, glädje och personlig utveckling – och i det läggs ett samhällsansvar och ett värderingsarbete kring frågor som integration, funktionsnedsättning och hbtq in.

– Vi kommer att jobba mycket mot politiker och berörda instanser, för att få igång integrationsprojekt, det står som nummer ett på vår dagordning. Omvärlden ser annorlunda ut jämfört med vad den gjorde för 20 år sedan, och vi måste alla ta ett samhällsansvar. Idrotten har en viktig del i att skapa sunda värderingar, säger Runheim Riutta.

Många saker återstår förstås att lösas – föreningen har existerat i mindre än en månad – men den tillförordnade ordföranden är positiv.

– Det är en tuff resa att starta från noll, inte minst ekonomiskt, men vi har sjukt bra energi. Jag tror att vi kommer lyckas med de här integrationsprojekten, och att vi kommer att få näringslivet att vilja samarbeta med oss. Jag är övertygad om att vi kommer vara en ganska stor förening redan till hösten, säger han.

Till årsmötet i KFUM Örebro Friidrott hade ett 20-tal namn tagits fram, förutom nio styrelseledamöter och två suppleanter också ett antal namn till olika utskott. Den nya föreningens ambition är nu att locka med sig samtliga.

– Vår förhoppning är att de här fantastiska namnen vi tagit fram kommer in i den nya styrelsen vid årsmötet i juni. Tanken när styrelseförslaget togs fram var att vi skulle ha rätt människor på rätt plats, från politiken och näringslivet. Människor som kunde föra fram viktiga värderingar och modernisera föreningen, säger Runheim Riutta.

– Det finns ingen schism, vi vill inte ha någon konflikt med den gamla föreningen. Vi vill bara se framåt, och jag hoppas att de i den gamla föreningen känner likadant.

Redan nu har nya föreningen ett 80-tal medlemmar, bland dem den OS-meriterade spjutkastaren Jiannis Smalios och ett tiotal tränare med supermeriterade Bo-Gunnar Bogges i spetsen.

– Jag blev medlem i KFUM 1966, och det är klart det här varit smärtsamt för mig. Jag somnar med ett ”varför” framför ögonen och vaknar med ett ”varför”. Men trots att jag är 76 år gammal är jag fortfarande nyfiken: ”Vad kan jag göra?” ”Vad kan jag bidra med?” och i den nya föreningen får jag chansen, säger Bogges.

Läs Jonas Brännmyr  i Konditionsbloggen:

Efter schismen: Örebro city midnight run ställs in (och det kan hända med övriga löptävlingar)

Detta har hänt

17 mars: Årsmöte i KFUM Örebro Friidrott. Efter att votering begärts väljer den av valberedningen föreslagna styrelsen, under sittande ordförande Anders Schreiber, att dra tillbaka sin kandidatur och den sittande styrelsen att avgå. En ny valdes med Antje Torstensson som ordförande.

31 mars: Den nya klubben KFUM Örebro Track and field bildas med tillförordnad styrelse i Jerry Runheim Riutta (ordförande), Erika Bergentz, Tobias Forsmark, Daniel Magnusson, Arto Thor och Patrik Tellgren.

12 april: Extra årsmöte i KFUM Örebro Friidrott där Antje Torstensson avgår som ordförande. Någon ny väljs inte. Nya styrelsen består i stället av Per Drageryd (vice ordförande) Mats Sundberg, Simon Bergqvist, Ingela Fransson, Lars Erlandh och Kristina Drageryd.

24 april: Den nya klubben håller ett informationsmöte för ungdomar och föräldrar med 61 personer på plats. Samtliga väljer att bli medlemmar i den föreningen, som nu har totalt ett 80-tal medlemmar, varav fyra elitaktiva i OS-spjutkastaren Jiannis Smalios, sprinttalangen Fanny Runheim, veteran-EM-medaljören Erika Bergentz och spjutkastaren Theodor Thor, som tog guld på döv-EM i somras.

15 juni: Årsmöte i den nya klubben. Ny styrelse ska väljas.