Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildextra: Först under drömgränsen i Svampenmaran – banrekordet kan stå sig för alltid: "Behövde inte förta mig ..."

För honom var det ett långpass i solen, ett träningspass i mängden inför Ultravasan.
Men VM-löparen André Rangelind lämnade Svampenmaran med seger och ett banrekord som kan stå sig för alltid: 2.58.18.
– Det här liknade ingenting, säger Karlstadslöparen.

Den andra upplagan av Svampenmaran kan nämligen bli en sista.

Tävlingsarrangören Ola Nordahl flaggade redan på förhand för att det inte blir någon tävling 2018, och det är ovisst om loppet kommer att återuppstå i framtiden.

Men på lördagen var det full fart när 18 maratonlöpare och sju halvmaratonlöpare tillsammans avverkade 9 751 varv runt vattentornets utsiktsdäck. 453,7 varv ger maratondistansen 42 195 meter, och överlägset snabbast runt dem var förhandsfavoriten André Rangelind, 26, från Karlstad.

Hans primära mål var att sätta nytt banrekord, Gjermund Sørstads 3.07.25 från i fjol, men känslan var så bra att Rangelind, som gjort 2.29 i ett "vanligt" maratonlopp och sprungit 100-kilometers-VM, passade på att dessutom gå under drömgränsen tre timmar. Trots det var han knappt andfådd efteråt.

– Men det var ganska tufft ändå. Men ganska kontrollerat. Det var skönt att jag klarade tre timmar utan att behöva förta mig på slutet. Jag får vara nöjd, säger Rangelind som trivdes uppe på vattentornet cirkulära bana:

– Det här liknar ingenting. Det var kurva hela vägen och mycket folk och väldigt monotomt. Men riktigt kul. Och det kommer nog kännas i kroppen i morgon, det borde bli lite stelt i och med att det var ovant.

Men egentligen var inte Svampenmaran mer än ett träningspass i mängden för Rangelind. Han ligger just nu på träningsdoser mellan 20 och 25 mil i veckan, nådde den här veckan 23 mil med maran inräknad, och har fullt fokus på Ultravsan den 19 augusti.

Trots att löpare som svenske superstjärnan Jonas Buud, trefaldige världsmästaren Giorgio Calcaterra från Italien och amerikanen Patrick Reagan, som var trea på 100-kilometers-VM i höstas, kommer till start siktar Rangelind mot seger i niomilaloppet mellan Sälen och Mora.

– Jag vet att det är riktigt, riktigt tuffa namn med, men det är absolut inga som är omöjliga om jag har en riktig, riktigt bra dag och de inte har den yttersta dagen, säger han.

SE MER: Sprang Svampenmaran under tre timmar – blev knappt andfådd: "Ganska kontrollerat ..."

Örebroaren och ultralöparlegendaren Hasse Byrén, 52, blev tvåa i Svampenmaran på 3.49.00, dagen efter han sprang 44 kilometer långa Munkastigen trailrun på 3.55.32. Och Alexander Ulltjärn, Linköping, tog tredjeplatsen på 3.54.06. Victoria Borg, från Vingåker, följde upp segern i Marieberg galleria marathon i februari med en ny på Svampen, på 3.50.17.

Arrangören Ola Nordahl, som också ligger bakom Mariebergsmaran och tävlingar som Decembermarathon i Tybblelundshallen och Leksand sommarland kvällsmarathon, förbereder nu som bäst för sommarens Örebro backyard ultra, men grunnar också på vad han ska hitta på i stället för Svampenmaran 2018.

– Jag funderar lite grann på någonting som heter "50/50", ett koncept jag hittat på som jag håller lite hemligt än så länge. Antingen blir det det, eller något annat ultralopp. Vi vilar Svampen 2018, så får vi se om vi tar upp den senare, säger han.

Svampenmaran 2017

Herrar: 1) André Rangelind, IF Göta, 2.58.18, 2) Hasse Byrén, IF Start, +50.42, 3) Alexander Ulltjärn, Linköpings LK, +55.48, 4) Timo Marjomäki, Finland, +1.09.01, 5) Lars-Göran Berggren, Team Skavsåret, +1.34.20.

Damer: 1) Victoria Borg, Team UltraSweden, 3.50.17, 2) Cecilia Kallin, Västerås LK, +23.50, 3) Eva Arvidsson, Karlstad, +1.28.46 (sprang ej i tävlingsklass).

Anton Nilsson, IF Göta, och Anna-Karin Back, Team Tango, vann halvmaratonklassen på 1.31.35 respektive 2.03.52.