Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildextra: Hos Kajsaoch Gizmo i skogen

Det finns de som tycker att Kajsa Källérus och Gizmo Holmström bor vid världens ände. Själva tycker de att de bor vid världens början i sitt hus i Getingedalen högt uppe i Kilsbergens stora skogar.

– Vi visste att vi ville bo i skogen, säger Kajsa då hon välkomnar oss till huset en solig försommardag.

Vi har just åkt uppför den långa och branta backen till Blankhult. En backe som gästerna brukar reagera på första gången de besöker Kajsa och Gizmo.

– Ja, en del är så chockade att de nästan behöver terapi, säger Kajsa glatt.

Hon och Gizmo tycker inte att backen inte är något problem. Inte så här års och inte vintertid heller. Så här års cyklar Kajsa för övrigt ner till sitt jobb i Närkes Kil då och då.

– Det tar 20 minuter ner och 45 hem nu när jag lärt mig hur jag ska disponera mina krafter i backen.

Spröjsade fönsterMen nog om backar och besvärliga vägar. När man väl kommit upp till Getingedalen så öppnar sig skogen och man befinner sig i en liten dalgång med ett par röda hus.

Det ensliga läget tilltalade Kajsa och Gizmo direkt de såg huset. Och själva huset var också ok även om det fanns en hel del att göra på det.

– Om huset inte hade haft spröjsade fönster hade vi nog inte köpt det, säger de.

Kajsa var också väl bekant med trakten runt Blankhult. Hon har varit motionsorienterare sedan barnsben och besökt KFUM:s stuga i Kalltjärn, någon kilometer bort, många gånger.

Gillar skidorDessutom gillar både Kajsa och Gizmo skidåkning och de har vad de kallar ”världens bästa skidspår” utanför knuten.

– Ja, vi var så förtjusta i trakten att vi hade funderat på att försöka köpa loss Blankhults gamla skola som kommunen äger och hyr ut.

Men så blev det inte. I stället köpte de vad som i folkmun kallas Stinas hus.

Stina och Henry Larsson och Henrys föräldrar byggde huset på Kilsbergssluttningen år 1939. Henry var brevbärare och när han dog bodde Stina kvar i huset tills hon blev riktigt gammal. Mellan Stina och paret Källérus-Holmström hade ett ungt par huset några år.

– Från början bodde det två familjer i huset och det fanns ett kök även på övervåningen. När vi flyttade in gjorde vi om det till sovrum och tog vara på vedspisen som vi satt in i köket nere.

Torkhuv fick nytt livDet är nu drygt sju år sedan Kajsa och Gizmo övertog huset i Getingedalen och mycket har förändrats under dessa år. Bland annat köket på nedre plan som nu är ett fullfjädrat lantkök – med en twist. Twisten består i en kökslampa som troligen är den enda i sitt slag.

– Det är en gammal torkhuv som jag tog vara på ur grovsoporna och som jag målat om, berättar Gizmo om den originella lampan.

Innanför köketligger ett matrum som nog kan få människor att haja till. Det har nämligen helsvarta väggar.

– Jag hade sett ett sådant rum i en bok och vi är mycket nöjda med resultatet, säger Kajsa. Väggarna är målade i svart färg ovanpå tapeten. Även i det angränsande vardagsrummet är väggarna målade, här i olika milda bruna nyanser. Det som är anslående i detta rum är trägolvet. Det är nämligen turkost.

– Innan möblerna kom in såg det ut som en swimmingpool. Det gör det förresten fortfarande ibland då man tittar på det utifrån.

Hur fick ni idén till att måla golvet turkost?

– Vi hade målat trägolvet brunt och det blev alldeles för mörkt och dystert. När vi var i färgaffären för att hitta en ny färg fick vi ögonen på turkost och bestämde oss direkt. Båda var överens om det.

Annars är det en hel del diskussioner i hemmet om utformningen av nya projekt ute och inne förstår vi.

– Vi är båda esteter och har mycket åsikter om färg och form, förklarar Kajsa.

– Ja, det går inte alltid smärtfritt, tillägger Gizmo.

SjälvförsörjandeEtt annat projekt som de varit helt överens om är den nybyggda garagebyggnaden och keramikverkstaden som målats svart. Huset byggde de tillsammans och inredde själva.

– Vi är mycket nöjda, inte minst med färgsättningen. Nu funderar vi på att måla hela huset svart så småningom.

Ett stort projekt är trädgården. Där det nu står ett växthus och ett tiotal fruktträd var det bara en enda stor äng då paret flyttade in.

– Vi är vegetarianer och vårt mål är att bli självförsörjande på grönsaker.

Ett drömprojekt som nu får skjutas lite på framtiden, eftersom en dyrbar avloppsrenovering kommit emellan, är ett uterum i glas.

– Ja, för vi har väldigt mycket knott här uppe i bergen på sommarkvällarna och det är svårt att sitta ute och njuta en ljummen sommarkväll om man blir äten av knott.

Den här sommaren tänker Kajsa och Gizmo ägna mest åt trädgården, men ett litet renoveringsprojekt blir det även inomhus. Trappan till övervåningen ska målas.

– Som du förstår så blir våra utemöbler aldrig särskilt slitna, säger Kajsa innan vi vinkar farväl dem och till huset uppe i bergen.

Nej, det är lätt att inse.