Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspecial: Bröllop på italienska

Hemma i Italien har de varit ett par i åtta år, men aldrig haft rätt att ingå äktenskap. Under midsommarveckan kom de till Sävsjö för att lova varandra evig kärlek, medan kampen för samma rättighet i hemlandet fortsätter.

Annons

Inför släkt och vänner gav Ingrid Lamminpää, 35 år, och Lorenza Soldani, 33 år, varandra ett svenskt ”ja” vid Bergslagsgården på midsommarafton. En dag att fira, men också startskottet för den rättsliga process som paret nu ska driva, i hopp om att vigselbeviset ska gälla i hemlandet.

– Efter bröllopet är vi juridiskt sett gifta i majoriteten av de europeiska länderna, men inte i Italien, säger Ingrid Lamminpää till NA dagen innan bröllopet.

Paret vågar hoppas att vigselbevis som utförts i andra länder också ska kunna vinna laga kraft i Italien, men inte mer än så:

– En lag om rätt för homosexuella att gifta sig i Italien känns långt bort. Vi ser fortfarande politiker som skämtar om homosexuella. Samtidigt som homosexuella par riskerar att bli slagna saknas vettiga lagar mot hatbrott, säger Ingrid Lamminpää.

Ingrid Lamminpää har spenderat sina barndomssomrar i Nyhyttan och Järnboås. Av pappas släkt från Sverige har hon lärt sig prata svenska, men föredrar engelska.

– Jag och Lorenza älskar Sverige, det är som ett andra hem för oss. Att vi blir så varmt välkomnade är ett tecken på att Sverige har ett öppet och väl fungerande samhälle, säger hon.

Det senaste halvåret har paret med värme och viss ironi drivit bloggen ”Lei disse si”, italienska för ”Hon sa ja”. Tillsammans med ett filmteam dokumenteras resan, bröllopet och den pågående kampen för homosexuellas rättigheter i Italien.

– Det finns så många

ledsamma historier om homosexualitet i film. Vi ville egentligen bara bidra med en gladare bild, men så plötsligt exploderade det och vi fick sitta i italienska tv-soffor och prata om homosexuellas rättigheter, säger Ingrid Lamminpää.

Ett hundratal vänner och släktingar från Italien, Kroatien, Sverige och USA väntar spänt vid Kyrkudden på midsommaraftons förmiddag. Någon står på håll för att fånga platsen i en målning, någon annan spelar fiol när brudparet anländer till fots, lett av Lorenza Soldanis far.

Vid klocktornet väntar

vigselförrättare Benny Sörensen från Hällefors. Den formella delen av ceremonin hålls på svenska och är över när Ingrid och Lorenza lovat att taga varandra i nöd och lust med varsitt svenskt ”ja”, till publikens förtjusning.

En kyss blir både två och tre på begäran av gästerna, som firar med några tårar och ett stort jubel.

Här hittar du ett stort bildspecial från bröllopet.

Annons