Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildspecial:Så får de fotbollen att funka

Det är så mycket mer än 90 minuters spel.
En allsvensk match börjar många timmar innan avspark. Och den fortsätter långt efter slutsignalen då journalisterna stressar fram sitt material till tv-sändningar och tidningar. Men riktigt slut är det inte förrän Ivan Stenberg släcker och går hem.
Följ med bakom kulisserna på Behrn arena.

15.30 Svenska Fotbollförbundets matchdelegat Jan Öster leder ett produktionsmöte som ska ta upp eventuella frågor rörande schemat och tv-sändningen inför dagens match. Alla vet vad de ska göra och inga frågetecken finns. Mötet tar fyra minuter.

16.00 Säkerhetsmötet kräver mer tid. Ronny Wiking är säkerhetsansvarig från ÖSK och svarar på frågor från matchdelegaten. Hur många vakter finns det? Var befinner sig ambulanspersonalen under matchen? Jan Öster bockar av på en checklista.

Säkerhetsansvarige från Brommapojkarna förklarar att 28 av deras supportrar väntas resa från Stockholm. Mestadels personer i pensionärsålder.

– Det blir mycket användande av hissar då eller? skämtar Lars Ehngren, som är samordnande för säkerhetsvakterna på arenan.

Ofta kan de ha ett tungt beting när de ska hålla koll på bortalagets supportrar. Matchen mot BP beskrivs som årets minst riskfyllda.

16.08 Marino Rahmberg som är ÖSK:s evenemangsansvarige alla årets dagar – utom när laget spelar hemma – visar sin tysta mobiltelefon.

– I dag är det lugnt och avslappnat. Om det hade varit en högriskmatch mot ett Stockholmslag skulle polisen ha varit med på säkerhetsmötet. Nu prioriterar de helt riktigt andra saker så här timmarna innan match. Och hade vi mött AIK hade inte min telefon varit så här tyst.

17.12 Sara Karlsson, Carola Kamel och Siri Spångberg blir utposterade i en av de många kioskerna som finns bakom läktarplats. De kommer från ÖSK Handboll Ungdom.

– Vi går på rullande schema, alla i laget måste ta minst en match, förklarar Sara.

Det datoriserade kassasystemet är lite komplicerat.

– Nej, tryck där, utbrister Siri.

– Vänta, man ska göra så här, säger Sara.

– Kan du köpa en kaffe? Vi råkade slå in en kaffe i systemet, säger Carola.

– Jag fick bort den! Så, nu funkar det, säger Sara.

Alla kiosker är igång med full försäljning från en timma och en kvart innan matchstart, då alla entréer till arenan är öppna.

17.50 Lars Ehngrens radio surrar nästan hela tiden. Alla ropar på ”Pygge”, det är smeknamnet han känns igen på. En timma och tio minuter innan match står han alltid utanför ÖSK:s omklädningsrum i västra läktaren för att vänta in ÖSK-tränaren Sixten Boström.

– Han ska gå över planen till logerna i östra läktaren, förklarar Pygge.

Vakten behövs om det är bortasupportrar på den läktaren. Tillsammans promenerar Pygge och Sixten över planen. Uppe i logerna sitter sponsorer som får en dragning av dagens matchelva och lite annan information om laget och tabelläget. Sedan går Sixten återigen över planen till västra läktaren och upprepar samma procedur i en ny loge.

I västra läktaren får Sixten frågan hur matchen slutar.

– I flera år har du frågat samma sak nu, du vet att jag aldrig spekulerar om resultatet, svarar han.

Stämningen är avslappnad, familjär.

18.24 Fotografveteranen Conny Sillén kommer direkt från sin pappas 90-årskalas.

– I dag är det 40 år sedan den svenska huliganismen föddes här i Örebro, upplyser han i Behrn arenas inre.

– Jag minns det eftersom min farsa var här på matchen när IFK Göteborgs supportrar stormade planen. Han fyllde femtio den dagen och jag kommer ihåg hur förbannad han var efteråt, säger Conny och pekar ut mot änden där ishallen just byggs om.

ÖSK-profilen Bert Dimberg hör Connys berättelse och hänger på:

– Jag stod på innerplan när jag fick en rejäl smäll i ryggen av en göteborgare. Jag tog mitt paraply...

Men både svingen och berättelsen avbryts av att Nordin Gerzic ropar på Bert som hastigt försvinner längre bort i spelarkorridoren.

18.27 Namnet Peter ”Broken” Broqvist är totalt okänt bland fotbollsintresserade. Ändå har nog de flesta lagt märke till den rakade mannen med de jättelika hörlurarna som syns på alla direktsända idrottsevenemang.

Han frilansar som studioman och ska bland annat ge tecken när spelarna får börja sin inmarsch och jaga rätt på hjältar och syndabockar som ska intervjuas i halvtid och efter matchen.

– Det är kul om man är idrottsintresserad. Jag har rätt bra platser här mellan avbytarbåsen och får höra mycket om taktik och sånt som jag rapporterar till producenten, säger ”Broken” vars uppgift också är att hämta spelare till de direktsända tv-intervjuerna.

– Det gäller att bygga upp en relation med spelarna och då ska det förhoppningsvis inte säga nej. Men det är klart att det händer att någon är skadad eller arg och inte vill komma.

18.32 NA:s reporter står i korridoren och väntar utanför ÖSK-maskotens omklädningsrum när ÖSK-tränaren Sixten Boström dyker in i grannrummet och stänger dörren. Sekunden senare sticker Boström ut huvudet och frågar:

– Ville du snacka?

– Nej, jag står och väntar på pandan.

– ...?!

18.35 Emma Ronquist har fått på sig pandadräkten och möter upp i korridoren. Med den jättelika huvuddelen under armen säger hon strålande:

– Att vara pandan är jätteroligt. Jag får gå runt på läktaren, göra min lilla shaky-shaky-dans och ge bort godis och få kramar av de små barnen.

Jag frågar Emma om inte de beryktade klackarna kan vara elaka ibland.

– Nej, nej, de kan aldrig rå på pandan.

18.39 Aktiviteten i spelargången under norra läktaren ökar. Bollkallarna och barnen som går hand i hand med spelarna samlar ihop sig.

– Lycka till, gubben, säger SVT:s Chris Härenstam till ÖSK-målvakten John Alvbåge som går från uppvärmningen på planen tillbaka in i omklädningsrummet.

18.48 Spelarna kommer ut i spelargången, omklädda för match. Bollkallarna är redo att springa in.

– Vi rullar bollkallarna nu, säger evenemangsansvarige Fredrik Björn i sin kommunikationsradio, vilket får arenans speaker, Sven-Arne Ahlberg, att annonsera bollkallarnas namn i PA-systemet samtidigt som de springer in.

18.54 Spelarna radar upp sig. Några frågar vad deras små ledslagare heter och får nervösa svar.

– Nu kör vi! skriker John Alvbåge till sitt lag.

Med domarna i täten gör lagen entré.

19.20 Matchen har börjat och 1–0 har trillat in bakom John Alvbåge. Till råga haltar mittfältsstjärnan Nordin Gerzic och den finländske yttern Roni Porokara har blivit utbuad av sin egen hemmapublik efter ett par riktigt darriga avslut.

I den stora sändningsbussen bakom Kubanernas läktare kommer det enda ljuset från 16 tv-monitorer. Matchen mot BP sänds bara som pay-per-view vilket innebär att tv-teamet bara har sex kameror på plats och därför är 27 av monitorerna släckta den här kvällen.

Tv-teamet har tolv personer på plats och bildproducenten Håkan Lindqvist är lugnet själv när han leder sändningen.

– Nummer 13 i BP har ont i en ljumske och de förbereder ett byte, ropar ”Broken” i lurarna.

Håkan Lindqvist skickar informationen vidare och teamet förbereder grafik inför bytet. Sekunderna senare säger kommentatorn.

– Tim Björkström i BP har ont och kommer kanske tvingas byta.

19.30 Det yttre polisbefälet som presenterar sig som ”Morgan” har just kommit till Behrn arena. Nu står han uppe i säkerhetsrummet på fjärde våningen och tittar ut över de 5 891 människorna på arenan tillsammans med ÖSK:s säkerhetsansvarige Ronny Wiking. Framför dem flimrar fem säkerhetskameror varav en är fixerad på bortasupportrarnas tomma bur.

– Det är mycket lugnt. Men även om det inte är så många bortasupportrar kan det alltid bli problem av olika karaktär när så här mycket folk är samlade, säger Morgan.

21.35 Matchen är sedan länge slut och SVT-sportens Chris Härenstam sitter i en skåpbil och lämnar rapporter till Mats Nyström, Glenn Strömberg och Ola Andersson i Fotbollskvälls studio. Utanför är höstkvällen iskall men inne i bilen är bilfåtöljerna överraskande mjuka. Bredvid sitter Pelle Sterner och redigerar de bilder och intervjuer som Härenstam har samlat ihop under kvällen.

– Vi har jobbat tillsammans i 200 år och jag vet precis vad han går för. Ju tajtare det är desto bättre är han. Det är när vi inte har tidspress som han slarvar, precis som jag, säger Chris mellan rapporterna.

Det ska bli tre inslag.

Chris är helnöjd med sin intervju med BP-backen Mauricio Albornoz som orsakade straffen som räddade 1–1 för ÖSK. Men plötsligt ändrar han sig.

– Det kan bli snyggare. ”Hjälte” låter så klyschigt. Vi ändrar den, säger han till Sterner som får börja om igen.

Precis när han är klar öppnas dörren och kameramannen Håkan Sjöquist från Kumla står redo. Sekunder senare ligger Chris ute i livesändning tillsammans med trion i studion i Stockholm.

Strax före tio på kvällen är Chris Härenstam klar och säger raskt hejdå och sätter sig i bilen. Han har två timmar kvar innan han är hemma.

21.47 Ivan Stenberg är på Behrn Arena varje dag innan klockan fem på morgonen.

– Utan honom skulle ingenting fungera här, förklarar Marino Rahmberg.

När ÖSK spelar servar Ivan kioskerna med kaffe, mazariner, godis och korv. Tempot är högt när han springer med sin vagn. En eldsjäl ut i fingerspetsarna, han fyller sextio i år och vägrar att hamna på ÖSK:s lönelista.

– Pengar har jag så jag klarar mig, säger han.

Efter match stänger han igen kioskerna och låser alla dörrar in till arenan.

– Kioskerna städar jag ur inatt och imorgon. Det tar två arbetsdagar att få allting rengjort och färdigfixat inför nästa match.

I sin bod bakom södra läktaren rengör han och fyller upp senap- och ketchupflaskorna. Allt kaffe bryggs här inne, och lokalerna fungerar som ett extralager för lite av varje.

Folk som jobbat och Ivans kompisar stannar till i boden efter matchen. Erik Vassholm tycker att första halvlek kunde ha bjudit på bättre spel.

– Det var väl typiskt att de bara fick 1–1, säger Ivan.

Stig-Erik Nilsson släntrar in och trugas en mazarin och en kopp kaffe.

– Jag blir kvar här hela natten. Det är mycket som ska fixas, säger Ivan.

22.08 Några sista korvar äts i en av kioskerna. Michael Karlberg, Erik Wärlegård och Marino Rahmberg, alla anställda på ÖSK:s kansli, är där. Ivan också.

– Jaha, ska vi ta tag i alla kassaapparater nu då, Ivan? Så dricker vi lite kaffe sen, säger Marino.

Alla andra går hem efter en lång arbetsdag. En vecka senare, imorgon, spelas säsongens sista hemmamatch.

Bildspel från Behrn

NA:s fotograf Kicki Nilsson fotograferade bakom kulisserna på matchen mellan ÖSK och BP. Se hennes bildspel genom att klicka på länken.