Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspel: Här flyttar gatukonst in i Örebro

Just nu pågår Örebro street art festival och hela stan är full av gatukonst. I helgen kunde man passa på att måla själv på Kulturpalatsets öppna vägg.

Annons

För första gången har Örebro fått en egen gatukonstfestival. Den heter Örebro street art festival och håller på till den 14 september. Runt omkring i stan händer det en massa aktiviteter. På Örebro konsthall pågår en samlingsutställning med tio olika konstnärer, på Järntorget målar man direkt inför publik och nere vid slottet i Olaiparken har olika graffitikonstnärer målat i skift på ett stort plank där nya konstverk dyker upp varje dag.

På bakgården vid Kulturpalatset på Nygatan kunde man i lördags få lära sig att måla graffiti.

– Det var massor av barn och vuxna här, den yngsta var två och den äldsta över 60, berättar Mark Andersson som arbetar med Art kod, det projekt som står bakom festivalen.

Tanken var att folk skulle få en chans att pröva på konstformen som ibland kan ses som lite farlig och annorlunda.

– Det finns de som tycker det är lite läskigt, påpekar Mark Andersson och förklarar att genom att pröva själv kan man få en bättre syn på graffiti.

På söndagen hade man något som kallas öppen vägg vid Kulturpalatset. Där fick de som ville måla, men till skillnad mot lördagen då det fanns instruktörer på plats och färg att låna var söndagen mer vikt åt proffsen. Niclas Lilliestrand är konsnär och målar både traditionella tavlor och graffiti.

– Skillnaden är egentligen bara att nu använder jag sprayburk, annars penslar, säger han och börjar med att rolla över ett plank där man målat tidigare.

– Grejen med öppen vägg är just att oavsett hur snygga målningarna än är så ska man måla över dom, förklarar han.

Varför är du här i dag?

– Jag vill passa på att var en del av festivalen, kunna tillföra något till de här öppna väggarna. Det finns ju inte heller så många ställen att måla på. Det finns lagliga väggar på andra platser, som i Lindeberg, Norrköping och Västerås men inte här.

Niclas Lilliestrand tycker det vore bra om det fanns en vägg där alla kunde måla.

– De som vill uttrycka sig med den här konstformen borde få det, anser han.

Frågan har nu börjat diskuteras, mycket grund av att gatukonstfestivalen har satt fokus på konstformen.

– Det är inte så många som jobbat för lagliga väggar här tidigare. I Örebro har man istället velat tysta ner den här konstformen.

– Jag jobbar själv som fritidsledare och vi har fått direktiv att inte köra graffiti. Det har varit lite hysch-hysch kring det hela men det här är ju en konstform som allt annat, säger Niclas Lilliestrand.

Street art

Art kod, som dragit i gång Örebro street art festival, är ett treårigt projekt för barn och ungdomar. Projektet arbetar med konst, demokrati och det offentliga rummet. Art kod finansieras av medel från Arvsfonden.

Festivalen började den 3 september och pågår fram till den 14 september.

Mer info om vad som händer under veckan finns på orebrostreetartfestival.se.

Annons