Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildspel: Pris till NA-fotografer i Årets bild

NA-fotograferna Pavel Koubek och Kicki Nilsson är två av pristagarna i Årets bild 2013.Vilket pris och kategori vet de inte ens själva än, men visst har de sina favoriter.
– Ett genomarbetat reportage värdesätter man mer än en lyckad singelbild, säger Pavel Koubek.

Annons

Se Kicki Nilssons bildspel! Klicka här.

Se Pavel Koubeks bildspel! Klicka här.

Det blir ett par spända månader innan Pavel och Kicki vet vilka av deras bilder som hyllas.

– När man står där på scenen är man vinnare oavsett om det är första- eller tredjepris man får, säger Pavel som har två tredjeplaceringar sedan tidigare.

– Eftersom man inte vet exakt vilka bilder som man är nominerad för och ännu mindre vilka man tävlar mot är det svårt att förvänta sig något, säger Kicki men konstaterar också att man känner mer för vissa jobb.

– Får jag önska är det reportaget om Anna, 7 år, född i Sverige men fortfarande asylsökande som jag hoppas mest på.

Även Pavel har ett reportage högst på önskelistan – det om handikappsimmaren Mikael Fredriksson. Att vara lyhörd, observant på omgivningen, smälta in och engagera sig vilken människa man än möter. Det är några viktiga egenskaper för en fotograf, menar Kicki och Pavel. De uppskattar alla möten och intressanta sammanhang jobbet som pressfotograf har lett dem till. Sedan ett par månader har Kicki dock slutat på tidningen för att istället frilansa.

Varför?– Till viss del är jag orolig för att bildjournalistiken inte får samma utrymme i framtidens papperstidningar – det gäller inte bara NA. Allt ska gå så snabbt. En oro Pavel kan känna igen.

– Som proffs kan man inte förlita sig på tur. Man måste jobba sig till förutsättningarna – det är viktigt att man ges den möjligheten.När jag ber de båda fotograferna om sina roligaste jobbminnen funderar de länge.

– Jag jobbar inte för att det ska vara roligt. För mig är det viktiga att det finns något jag kan berätta med mina bilder – om det är glädje eller sorg är inte det viktiga, säger Pavel

och får medhåll av Kicki innan hon lägger till:

– Men att dokumentera grisinsemination var både roligt och lärorikt!

Den 23 mars avslöjas vinnarna i Årets bild 2013.