Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bill Impola om astmaskandalen: ”Norge är ett ruttet land”

Landslagsåkarna har tröttnat på frågorna.
Men Bill Impola – Kopparbergsåkaren som i vinter försöker slå sig in i svenska världscuplaget – kastar in en brandfackla i astmamedicinfrågan.
– Jag står för vad jag anser. Norge är ett ruttet land, det finns inget positivt med det här, säger han.

LÄS MER: Friska norrmän erbjöds astmamedicin: "Blev minst sagt överraskade"

LÄS MER: Charlotte Kalla förvånas av norsk astmadebatt: "Det ska inte finnas några tveksamheter"

När världens bästa skidåkare Martin Johnsrud Sundby i juli i år stängdes av i två månader för dopningsbrott, för att inte haft rätt dispens för sina astmamediciner skakade, det skidvärlden. Och rörde upp en diskussion som delat den – mellan dem som menar att mediciner till personer utan astma kan förebygga uppkomsten av sjukdomen och inte ökar prestationsförmåga, och de som anser att dopningsklassningen borde bli hårdare, att åkare utan astma inte ska få använda astmamedicin.

Så sent som förra veckan avslöjade norska tv-bolaget NRK att norska skidförbundet låtit friska juniorer inhalera astmamedicin med hjälp av en så kallad nebulisator under junior-VM i våras. Och hela tiden har norrmännen uppgivit att de tänker fortsätta använda astmamediciner i ”förebyggande syfte”.

LÄS MER: Garphyttans doldis presenterade sig för skideliten: "Hade inte förväntat mig det"

Få aktiva skidåkare har velat uttala sig i frågan – men nu väljer Bill Impola, långloppsstjärnan från Kopparberg som i år satsar på traditionella distanser, att ta bladet från munnen.

– Jag står för vad jag anser om astmamediciner. Det är en gåta att åkare med sådan syreupptagningsförmåga kan använda sådana dosera av astmamedicin. Många som fått medicinerna borde inte ha dem, många skaffar fast de inte behöver. Det är så idrotten utvecklats, tyvärr. Det är en negativ trend, säger Impola och menar att problemet är som allra störst i den yppersta världseliten.

– Det är de bästa som använder det mest. Tråkigt nog är det så: De som är bäst använder mest skit, eftersom de har det mest lättillgängligt via landslagsläkare och så. Norrmännen har ju gått ut och sagt att de ska fortsätta använda astmamedicin ”i förebyggande syfte”, men det är bara skitsnack. Norge är ett ruttet land, det finns inget positivt med det här. Och det sprider sig tyvärr till ungdomarna och föräldrarna som börjar pusha på för att deras ungar också ska få astmamedicin.

Hur stor effekt har de här medicinerna, en del säger ju att det inte påverkar prestationen alls ...

– En normal människa har en maximal syreupptagningsförmåga på 30–40 (milliliter syre per kilo kroppsvikt i minuten), men här har vi människor som ligger på 70–80–90 och ändå känner ett behov av att ta astmadoser. Någonstans är det kroppen som säger ifrån: ”Det här är ditt max, du kan inte höja syreupptagningsförmågan mer.” Men de tar de här doserna för att kunna öka den maximala syreupptagningsförmågan ännu mer, det är därför de tar dem.

LÄS MER: Efter 19 ungdoms- och juniormedaljer – nu ska Filip Danielsson ta tuffa steget: "Kan ta flera år"

Norge har varit i fokus i medierapporteringen kring astmafrågan, men även i andra länder har användningen av preparaten ökat de senaste åren. Impola har ingen direkt insyn, men utifrån sin långa erfarenhet av elitskidåkning tror han inte att det är någon större skillnad i användning mellan Sverige och Norge, även om han tror att kulturen är snäppet värre i grannlandet.

– Det har kommit till en punkt där jag gett upp hoppet, där jag inte bryr mig längre. Men det är nog ingen större skillnad, de flesta landslag använder samma grejer, säger Impola om användningen av astmamediciner i Sverige.

Har du blivit erbjuden att ta astmamedicin eller testet någon gång?

– Nej, aldrig. I Norge säger ledarna till dig: ”Det är det här du ska använda.” De har en jäkla dålig medicinkultur där och har missbrukat det här i många år. I Sverige blir man inte uppmanad på samma sätt, det är ingen som pushar. Däremot är det många som använder det för att man vet att det fungerar.

Är det samma sak i långloppsvärlden?

– Ja, det är samma skit där. Och där har kontrollerna varit alldeles för få genom åren, också. Men i år säger de att de ska ta krafttag och införa flera kontroller, och det är positivt.