Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bill Impola satsar mot världscuplag – för att hitta motivation: ”Fysiken finns där, men sliter mentalt”

I tre år har Bill Impola tillhör världseliten i långlopp.
Men i vinter tackade längdskidåkaren från Kopparberg nej till proffsbuden – för att satsa på en plats i svenska världscuplaget.
– Jag har alltid slitit med motivationen och behövde något nytt för att orka träna, säger han.

Fredagseftermiddagens premiärtävling i Bruksvallarna blev ingen höjdare för Bill Impola. En 40:e-plats över två minuter bakom segrande Marcus Hellner.

Så är heller inte 15 kilometer fristil direkt vad 27-åringen från Kopparberg, som sedan tiden på skidgymnasiet bor i Torsby och numera tävlar för SK Bore, ägnat sig åt de senaste åren.

Så vi tar väl en snabb tillbakablick: Som junior var Impola en av Sveriges mest lovande åkare, fick göra två junior-VM och var på gränsen till seniorlandslaget – men valde 2012 i stället att lägga av och satsa på en karriär som STCC-mekaniker. Men motivationen kom tillbaka, och redan nästa vinter körde han in som 13:e i Vasaloppet, som överlägset bästa ”amatör” mitt bland alla proffslag. Efter den braksuccén fick Impola ett treårskontrakt med världens bästa långloppslag, Team Coop, och etablerade sig snabbt i världseliten – där både höjdpunkten och bottennappet var när gick solo i La Diagonela och avgjorde hela tävlingen med minutmarginal innan han snöpligt, kilometern före mål, körde fel och blev diskad.

LÄS MER: Bill Impola om astmaskandalen: ”Norge är ett ruttet land”

Men efter tre säsongers runtkuskande på långloppstouren började motivationen tryta igen – så i vinter har Impola bytt fokus igen. Men inte lika drastiskt som förra gången – till STCC – utan till en satsning mot världscupen.

– Målet är att ta en plats i nationell grupp i de svenska världscuptävlingarna i Ulricehamn och Falun i januari. Sverige har sex ordinarie platser i världscupen, och det går inte att räkan med att ta en sådan plats. Men där bakom finns tio platser i nationell grupp när vi har tävlingar i Sverige, och där hoppas jag kunna ta en plats, säger han.

Varför byter du inriktning nu, när du slagit dig in i världseliten som långloppsåkare men är rätt långt från den på traditionella distanser?

– Jag har gjort ski classics (långloppsvärldscupen) i tre år. Det har varit skoj, men jag kände att jag vill prova att göra något nytt. Det handlar mycket om motivation. Jag har alltid slitit med den, och behövde något nytt för att orka fortsätta träna på den här nivån. Fysiken finns där, men det sliter mentalt att träna hårt. Det gäller att finna en morot för att utvecklas, för att vilja fortsätta.

Hur mycket har du behövt förändra träningen?

– Det har blivit fler intervallpass och lite mindre mängd, och framför allt tuffare intervaller. Varje gång jag kört intervaller har jag gjort det med hög belastning och ganska mycket insats. Tanken har varit att behålla den styrka jag byggt upp under mina år med långloppsträning, men för det krävs inte lika mycket insats som för att bygga upp den, och därför har jag kunnat göra det samtidigt som jag jobbat med att öka syreupptagningsförmågan.

– Det har känts bra, även om jag varit lite sjuk och haft lite ont i ryggen, men lite skavanker ha väl alla.

LÄS MER: Garphyttans doldis presenterade sig för skideliten: "Hade inte förväntat mig det"

Helt har Impola dock inte släppt kontakten med långloppen. Direkt efter premiärhelgen i Bruksvallarna flyger han till Schweiz för långloppsvärldscupens prolog i Pontresina nästa söndag och därefter vidare till Italien för 35 kilometer lång La Sgambeda den 3 december. Där kommer han att tävla för vasaloppsvinnaren Jörgen Brinks nystartade lag Brink Ski Team.

– Det blir åtta dagar på hög höjd där, och det gör jag dels för att få bra tävlingar och dels brukar jag få positiva resultat av höjdläger som jag hoppas kunna ta med mig till skandinaviska cuptävlingarna i Lillehammer helgen efter och svenska cuptävlingarna i Boden helgerna efter. Det är där jag behöver göra bra ifrån mig om det ska bli någon världscup, säger han.

Om toppresultaten i de traditionella loppen uteblir och världscupplatsen ser ut att vara långt borta finns en plan B: En nysatsning på långloppen.

– Känner jag att det inte biter rejält, då går jag upp och kör alla långlopp i Europa från slutet av januari och framåt, säger Impola.

LÄS MER: Efter 19 ungdoms- och juniormedaljer – nu ska Filip Danielsson ta tuffa steget: "Kan ta flera år"

I morgon, lördag, fortsätter premiärhelgen i Bruksvallarna med 15 kilometer i klassisk stil. Något som borde passa Impola, som senaste tre åren kört uteslutande just klassisk stil eftersom alla långloppen avgörs i den disciplinen, betydligt bättre.