Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Billigt och gott med kockens tips

Finmat kan vara billigt.
Fråga Västerbottensost-stipendiaten Martin Nordebäck.
Här bjuder han på tre gourmeträtter som inte kostar skjortan.

Annons

Martin Nordebäck står i köket på Edsbacka Krog i Sollentuna och duttar med en sejrygg. I slutet av februari stänger restaurangen för gott, och en bit svensk gastronomisk historia går i graven. Edsbacka Krog var nämligen den första restaurangen i Sverige som lyckats få två stjärnor i Guide Michelin. Förra året blev Mathias Dahlgren Matsalen i Stockholm den andra.

Men Martin Nordebäck är supernöjd med sin tid på stjärnkrogen. Han hann plocka russinen ur kakan och lära sig av de bästa. Han är bara 20 år och har framtiden på sin sida.

- Jag är otroligt tacksam. Det har varit extremt lärorikt, och det är så bra människor som jobbar här. Alla, precis varenda en, är så oerhört duktiga på vad de gör.

Ett framtidslöfte

När Martin Nordebäck ställde upp i tävlingen Västerbottensost-stipendiet i november 2009, en tävling för unga kockar mellan 18 och 26, fick han ett ultimatum av sin chef, Fredrik Pettersson: Han fick bara ledigt från jobbet om han såg till att vinna. Och det var ju bäst att lyda...

En nöjd Fredrik Pettersson inspekterar nu Martin när han putsar till tallrikarna inför fotograferingen.

- Han är ett stort framtidslöfte, väldigt ambitiös och intresserad. Det märks på en gång om någon är på hugget, så det gäller att plocka guldkornen direkt efter skolan.

Efter en praktikperiod på Edsbacka fick Martin därför anställning så fort han gått ut Stockholms hotell- och restaurangskola. Nu drömmer han om att dra utomlands. Danmark eller England lockar mest.

Bra råvaror

Men först vill han bjuda våra läsare på en billig meny med massor av smak.

- Det är precis sån här mat jag gillar. Långkok och närodlat, inga rödlistade fiskar men väl valda billiga råvaror av bra kvalitet.

Han ser på jämnåriga kompisar att det är lätt att tänka fel när man ska försöka leva billigt.

- Många köper halvfabrikat. Det är både dyrare och sämre. Se bara på färdiga köttbullar som innehåller hundratals grejer. Laga dem själv i stället.

Martin

Namn: Martin Nordebäck.

Ålder: 20 år.

Aktuell: Vinnare av Västerbottensost-stipendiet 2009.

Äter helst: Tacos - när jag är hemma.

Äter aldrig: Kalles kaviar.

Favoritkökspryl: Thermomixern.

Förebilder i köket: Marco Pierre White, Gordon Ramsay, Heston Blumenthal.

Tre ingredienser jag inte klarar mig utan: Salt, lök och peppar.