Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biodlare berättade om väntad rekordskörd

I år är bästa honungsskörden på åratal. Det berättade medlemmar i Västernärkes biodlarförening på söndagseftermiddagen, under föreläsningseftermiddagen med namnet Öppen dörr på Högan.

Fjugesta. Varje år bjuder Västernärkes hembygdsförening in ett antal föreningar med anknytning till hembygdsgården Högan för att berätta om och visa upp sin verksamhet, under rubriken Öppen dörr på Högan.

– Det är olika typer av lokala aktiviteter eller produktion, berättar föreningens ordförande Sören Klingneus, som är nöjd med dagen, trots att värmen nog sänkte antalet besökare något jämfört med förra året.

Västernärkes biodlarförening har sin klubbstuga och några bikupor i anslutning till hembygdsgården, och ordförande Agneta Nåresjö berättade om biodlingens fröjder detta år.

– Vi ser fram emot en rekordskörd, sa hon.

Thomas Dahl, ordförande i yrkesbiodlarnas förening, har 304 bikupor på sin gård i Asker.

– Att vara biodlare är en livsstil och innebär så mycket mer än bara honung, berättade han. Det finns många paralleller med jordbrukare. Till exempel säljer vi livdjur till andra, erbjuder pollineringstjänster med våra bisamhällen och förädlar fram nya produkter.

Han visade upp sina egna produkter, närproducerat mjöd och fruktvin.

– Det uppstår mängder med bieffekter av biodlingen, och sammanlagt bidrar bina till 400 miljoner kronor per år enligt en uträkning av landsbygdsdepartementet, sa Thomas Dahl.

Han slog fast vikten av biologisk mångfald för bisamhällenas fortlevnad, och att det också är bristen på det som bidragit till några av de sjukdomar som bin ofta drabbas av.

– I Sverige har vi en stor biologisk mångfald, och i år är förekomsten av kvalster mindre.

Han berättade också om de 160 kilo honung han dagen innan slungat, enbart från en enda drottning och hennes bisamhälle.

– I år är ett fantastiskt honungsår.

Biodlarna visade upp både produkter och levande bin i en låda.

Ingrid Thorin, ordförande i föreningen Fjugesta vävstuga, berättade om föreningens mångsidiga verksamhet, med fem vävgrupper, och studiecirklar i bland annat korgflätning, växtfärgning och ljusstöpning.

På hembygdsgården visade medlemmarna upp sina vävar. Ingrid Thorin vävde ett band, som kan användas till exempelvis skärp eller rem till väska. Här fanns också exempel på damast- och ripsvävar, mjuka sittdynor, gubbatäcken med motiv från Närke och den färggranna Närkedrällen, som är ett gammalt återskapat mönster.

– Intresset för vävning är stort i Västernärke, säger Ingrid Thorin.