Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biodlare med bisyssla

Alla barn vet något om bin. Att de sticks, till exempel. Men biodlaren Eva Sääv förklarade på sitt besök på Sundsängens förskola att bina helst inte sticks, om de inte blir rädda och måste försvara sig.

Södra Närkes biodlarförening har fått pengar till ett Leader-projekt för att informera om bin och biodling. Bland annat har föreningen gjort i ordning en demonstrationskupa som ska placeras i hembygdsparken. Invigning av den sker den 5 maj.

Nu åker projektledare Eva Sääv runt till förskolor i kommunen och pratar med barnen om bin och biodling.

Fler biodlare behövs

– Det är för att de ska förstå hur viktiga bina är för vårt samhälle och naturen. Det är mycket som inte skulle kunna fungera om inte bina fanns. Dessutom behöver vi bli fler biodlare i Sverige, säger Eva Sääv.

I går besökte hon Sundsängens förskola i Askersund. Barnen där visste redan mycket om bin, som att de gör honung och att de sticks.

– Men oftast gör de inte det. Det är bara om de behöver försvara sig. Så om det kommer bin ska man inte börja vifta med armarna för då kan de bli rädda och råka sticka er. När de har stuckit någon så dör de, och det vill de inte, förklarade Eva.

Rökpuff

Hon berättade också om hur hon gör när hon ska hämta honungen. Då tar hon en rökpuff och puffar rök på bisamhället. Då tror bina att det är en skogsbrand på väg, och äter sig mätta på honung inför att de ska behöva fly. Då blir bina trötta och dåsiga och håller sig lugna medan biodlaren tar honungen.

Hur pratar bina? frågade Eva.

Alla barn visste att de surrar. Men nu fick de också veta att bina visar för sina kamrater var den fina honungen finns.

– När de hittat en blomma med mycket honung så dansar de runt inne i bikupan och pekar ut åt vilket håll de andra bina ska flyga.