Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biogasteknikutbildning startar i Hallsberg

I oktober startar en av Sveriges, kanske världens, första kvalificerade yrkesutbildningar inom biogasteknik.
I Hallsberg.

Annons

Är Hallsberg först ut i världen med en kvalificerad, eftergymnasial, yrkesutbildning i biogasteknik? Det verkar så.

– Ja, det finns ingen motsvarighet till den här utbildningen. Vi är den enda yrkeshögskolan inom biogasteknik, säger Jörgen Carlsson, utbildningsledare inom företaget Bluepeak som ska driva utbildningen.

Höga förhoppningar

En av grundarna till Yrkeshögskolan i Hallsberg, Lars Hellqvist, har höga förhoppningar om att kunna tillmötesgå biogasbranschens kompetensbehov.

– En del studerande kanske funderar på om de ska våga prova, eftersom de inte har något att jämföra med. Men de om någon kommer att ha stora chanser till jobb. Det finns ett stort och växande behov av den här typen av arbetskraft, säger han.

”Kunskap är en färskvara”

Tänkbara arbetsgivare för de studerande är kommunernas tekniska förvaltningar, företag inom energi- och drivmedelsindustrin och intresseföreningar inom lantbruk med flera.

– Kunskapen är en färskvara. När våra studerande går ur skolan ska de kunna gå ut i produktion direkt, säger Lars Hellqvist och berättar att de hyr in kvalificerade specialister som utbildare för att hålla sig uppdaterade med branschen.

Byte av lokaler

Samtidigt som den nya utbildningen startar i de nya lokalerna i västra flygeln vid Västra skolan, ovanför Dansstudion Lena Johnson, flyttar de andra utbildningarna i rörnätsteknik och i vatten- och miljöteknik med från Nytorgsgatan. I oktober startar utbildningen och antagningsprocessen är i full gång.

– I nuläget vet vi inte hur många som har sökt eller blivit antagna. Men en helklass skulle innebära 24 elever, säger Jörgen Carlsson.

Annons