Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bion i Vretstorp återuppstår

Nu öppnar biografen i Vretstorp igen. Magiska teaterns nya ägare har hängt upp den gamla filmduken igen och kommer i samarbete med Svenska kyrkan att visa film för både vuxna och barn.

Förr i tiden, under 60-, 70-, och 80-talet, fanns en biograf på Askersundsvägen i Vretstorp, men filmduken har sedan dess varit undanstoppad under en lång tid. Men nu har Magiska teaterns nya ägare, Emma och Jakob Svensson, dammat av den gamla filmduken och samtidigt investerat i ett nytt ljudsystem i den gamla biograflokalen.

Emma Svensson har haft tankar på att visa film sedan de köpte huset. Nu blir det alltså verklighet.Hon understryker att detta inte handlar om en renodlad biograf, där de senaste filmerna visas. Istället kommer särskilda filmer att väljas ut och genom ett avtal med distributionsbolaget Swedishfilm får Magiska teatern visningsrättigheter.

–Det här gör vi i samarbete med Svenska kyrkan i Viby. Vi ska visa filmer som knyter an på kyrkoåret. Vi bearbetar samma teman som vi arbetar med i kyrkan. På söndag är det ju första advent, som handlar om frihet för de fångna. I fredags visade vi därför ”Nyckeln till frihet”, berättar Emma Svensson.

Det var premiärvisningen och endast ett tiotal personer dök upp. Men Emma hoppas att intresset ska öka efterhand, när folk får reda på att biografen återuppstått.

–Vi börjar med en testperiod för att se hur stort intresset är, säger hon.

Tanken är att det ska visas film varannan fredag och varannan lördag. På fredagar för vuxna och på lördagar matinéfilm för barn. Varje filmvisning ska avslutas med fika och en diskussion om filmen för de som vill.

Vad har ni fått för respons på att ni återupplivar biografen?

–Det tycker folk är väldigt roligt. Många blir nostalgiska också och minns hur det var när det var bio här förr i tiden. En del tycker att det är bra att det finns något att göra för barnen här på orten.

Går det att komma med önskemål om vad ni ska visa?

–Absolut! Vi har gått ut på facebook och frågat vad folk vill se. Än så länge har vi däremot bara fått in 2-3 svar.

Kommande filmer:

Vecka 48. Lördag. ”Kalle och chokladfabriken”.Vecka 49. Fredag. ”Matrix”.Vecka 50. Lördag. ”Polarexpressen”. Därefter blir det uppehåll över jul och nyår, med start igen i januari.