Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björk: ”Har tagit ut segern i förskott”

I fjol två guld och ett brons i TTA. I år siktar Thed Björk ännu högre i STCC: ”Jag har redan tagit ut segern i förarmästerskapet i förskott”, säger han.

Annons

Med Fredrik Ekblom, fyra titlar och tio pallplatser i mästerskapet, och Richard Göransson, fyra totalsegrar och sex pallplatser, från Örebro är det lätt att förbise länets tredje STCC-förare.

Men Thed Björk, med en STCC-titel och fem pallplatser på meritlistan, är inte direkt någon duvunge. I fjol blev han trea i utbrytarserien TTA, och tog tillsammans med Fredrik Ekblom hem teamtiteln och med Robert Dahlgren och Tommy Rustad märkestiteln. Dubbla guld alltså, men i år är Björk sugen på den mest prestigefyllda titeln – den i förarmästerskapet, som han vann 2006.

– Jag har redan tagit ut segern i förskott. Det enda som kan hända är att man inte vinner, och då har man varit glad i onödan. Och det är väl inte så dåligt, säger Thed.

I fjol vann Björk två race, lika många som totalsegraren Ekblom och tvåan Linus Ohlsson, och var topp fyra i sex av åtta race. Men en fjärdeplats i premiären på Gelleråsen och en punktering i andra racet på Anderstorp gjorde att Thed aldrig hade riktigt häng på titeln och istället mest fick backa upp teamkompisen Ekblom.

– Visst, det dog lite där förra året, efter min punktering på Anderstorp. Det var viktigt för Volvo att säkra alla titlar, så det viktiga var att samla poäng till team- och märkesmästerskap och att hålla Fredrik i toppen. I motorsport är det hundradelar och tusendelar det handlar om, ett litet misstag kan bli väldigt ödesdigert, så därför kunde jag och Fredrik inte tävla så hårt, säger Björk som ändå hyllar samarbetet med Ekblom.

– Det är otroligt bra. Vi försöker verkligen stärka varandra och har inga hemligheter vad gäller inställningar och andra saker. Vi är helt öppna, mörkar ingenting. Det är ganska speciellt, under mina år i motorsporten har jag aldrig varit med om samma sak. Det skapar också en speciell intern fight. Eftersom vi har tillgång till exakt samma saker är det ute på banan det avgörs, det blir ännu viktigare hur vi kör. Det pushar oss båda.

I morgon, lördag, drar STCC igång på Ring Knutstorp strax utanför skånska Kågeröd.

En bana där Björk upplevt både segrar och våldsamma krascher.

– Jag gillar Knutstorp och det är viktigt att få en bra start på säsongen. Men jag tror att alla är lite pirriga, även om de flesta tävlat mot varandra i många år så är det ny säsong och nya förutsättningar. Och även om vi kört bilarna ett år är de fortfarande nya, det gäller att ställa sig på tårna för att hitta smågrejerna som kan avgöra, säger Björk.

Vad krävs för att ta hem den där titeln du vill ha?– Tre-fyra segrar på tolv race, skulle jag tro. Men det viktigaste är att vara jämn. Är någon tvåa i samtliga race lär han vinna titeln.

Vem är favorit?– Med risk för att framstå som en lokalpatriot känns det som att det står mellan mig, Ekblom och Göransson. Lyckas någon slå alla oss tre, ja, då tar han nog hem titeln också.

Läs mycket, mycket mer om Thed Björk, Fredrik Ekblom och Richard Göransson i fredagens NA, papperstidningen, som du kan köpa som e-tidning här nedan!