Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björn var nära att dö av anorexi

Det går att bli frisk från ätstörningar. Björn Eriksson, 29 år, vet. Han har själv kämpat sig fri från sjukdomen. När han var som sämst behövde han sjukhusvård för att överleva.

I efterhand ser Björn Eriksson sambandet tydligt:

– Jag var deprimerad, men insåg det inte själv.

2009 läste Björn på universitetet i Sundsvall 50 mil bort från sin familj och sina gamla vänner. Det var tomt. När sommaren kom försvann studiekamraterna också.

Björn hade alltid gillat att träna och varvade fotboll med konditions- och styrketräning. Men den sommaren blev träningen till ett tvång. Han ändra också matvanor.

– Det började med att jag slutade äta godis på vardagar.

Efter hand uteslöt Björn fler och fler matvaror. Bröt han mot sina uppsatta regler för mat och träning kom ångesten. Han rasade i vikt och kollapsade till slut. Kroppen orkade inte mer.

– Men själv tänkte jag att jag nog hade vitaminbrist.

När läkaren såg resultatet av EKG blev Björn inlagd på sjukhus. Men ingen förstod den verkliga orsaken bakom viktnedgången, nämligen ortorexi – ett inre tvång att äta inbillat nyttigt.

I stället kopplades han ihop med en dietist som skulle lära honom att gå upp i vikt. Det blev ödesdigert.

– Hon visade mig hur man räknar kalorier. När jag skrevs ut hade jag fullt utvecklad anorexi.

Björn började kontrollera kalorier. Tre år senare var han så dålig att han behövde vård på nytt. Då hade han flyttat till Örebro och hade kontakt med ätstörningsenheten, men blev bara sämre.

– Läkaren sa att antingen skrev jag in mig själv eller så måste det bli tvångsvård.

Björn valde att skriva in sig frivilligt. Han las in på USÖ på en avdelning där måltiderna övervakades, men Björn stod inte ut. Han reagerade med matvägran.

Då insåg han hur dåligt han verkligen mådde och att han själv måste vilja bli frisk.

– Det var en stor sorg när jag förstod hur många år som gått förlorade.

Den dagen blev en vändpunkt och i dag är Björn fullt frisk, men vägen tillbaka har inte alltid varit lätt. Han har varit tvungen att utmana alla lögner han intalade sig var sanna.

– Jag hade till exempel trängt bort vilken mat jag gillade, så när jag gick till affären fick jag tänka efter vilken mat jag egentligen tyckte om, berättar han.

När Björn blev frisk kunde han fullfölja utbildningen till socionom. Nu bor han med sin sambo och har heltidsjobb som kurator på Örebro kommuns fältgrupp.

– I dag kan jag se att allt bottnade i dålig självkänsla. Det är så sorgligt, vårt samhälle är så inriktat på prestationer, säger han och fortsätter:

– Jag ställer upp och berättar därför att jag vill förmedla att det går att bli fullt frisk från ätstörningar. Vi behöver prata mer öppet om de här problemen.

Läs också:

Ätstörningarna ökar bland vuxna i länet