Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björnspår har säkrats

Länsstyrelsen har konstaterat björnspår i skogarna strax nordost om Laxå. Observationen gjordes för ett par veckor sedan.

Det var en person som gick i skogen med sin hund nära Myggeboda mellan Laxå och Vretstorp som upptäckte spår efter björn. De spåren har nu fotograferats och länsstyrelsens personal bekräftar att det rör sig om björnspår.

I början av juni hittades spår efter björn nära Åtorp i Degerfors kommun.

– Det rör sig om spår efter två olika ensamma björnhanar, säger Fredrik Wilde, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Örebro.

Tidigare i våras rapporterades om björnspår vid Herrefallet nära Finnerödja. Spåren där har dock inte bekräftats av länsstyrelsens personal.

Inte bekräftat

Det finns även uppgifter att personer har sett spår efter björn i Lekebergs kommun. Men dessa spår är i nuläget inte bekräftade av länsstyrelsen.

I Lekeberg ska man även ha sett en björnhona med ungar. Enligt Fredrik Wilde får de ofta in uppgifter att man observerat hona med ungar. Den närmaste säkra observationen av spår efter björnhona med ungar är dock från Malung i Dalarna.

– Inte ens i Värmland har man haft hona med ungar på hundra år, säger Fredrik Wilde till NA.