Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blå bergens borduner

Annons

FOLKMUSIK. Det är inte ofta folkmusikgrupper från länet släpper album. Men varje gång det händer är det en högtidsstund för länets folkmusikpublik. Och nu händer det: Anrika Blå bergens borduner (BBB) återkommer med ny cd, tjugo år efter deras första självbetitlade album som blivit en klassiker.

”Inga kônstiheter” är det passande namnet. För det är det är det enkla som är den självklara nämnaren i denna bordungrupps musik där tre av medlemmarna, Anders Norudde, Ulf Karlsson och Stefan Ekedahl, spelar säckpipa. Den fjärde medlemmen, Göran ”Freddy” Fredriksson bidrar med cittern – och vevlira.

Så givetvis finns här mycket medeltida knarr, men lyckligtvis också en hel del annat och skojigt, till exempel ”Tre polketter” med sina halsbrytande tonföljder. Just denna lekfullhet finns där hela tiden, mitt i spelskickligheten. Som en slags nutida narrar hittar ”bordunerna” hela tiden på nya infall och eftersom alla fyra är multiinstrumentalister blir det också stor variation klangmässigt. Flera av låtarna är dessutom nyskrivna.

Traditionellt Närke då? Jodå, tre fina polskor av Carl Victor Rulin, Lerbäck, finns med. Extrapoäng!

Så välkomna tillbaka, BBB. Nu ser vi fram mot att se er på scenen också.

Annons