Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blå måndag, en bra dag att vara social – på riktigt

I dag är det den tredje måndagen i januari, den så kallade blå måndagen. Storhelgerna är förbi och vardagen har lunkat igång samtidigt som lönen ännu inte trillat in på kontot. Förra året skrev jag en text här i Nerikes Allehanda om hur dagen via en pr-kampanj har stämplats som årets mest deprimerade dag. Meningen med den ursprungliga pr-kampanjen var att sälja semesterresor. Jag argumenterade redan förra året för att i stället för att boka en resa i dag kan du försöka bekämpa den psykiska ohälsan som finns i samhället alla dagar om året. Coronapandemin förstärker ytterligare vikten av detta.

Social distansering har gjort att de som redan hade svaga nätverk av familj och vänner drabbats än hårdare när arbetsplatser, träffpunkter och föreningsliv får stänga igen.

Sedan förra året har inte färre hämtat ut antidepressiv medicin, över en tiondel av befolkningen hämtade ut antidepp-piller enligt Socialstyrelsen.

Under 2020 har flera organisationer som till exempel Suicede Zero och Mind larmat om att upplevd ensamhet ytterligare ökat. Social distansering har gjort att de som redan hade svaga nätverk av familj och vänner drabbats än hårdare när arbetsplatser, träffpunkter och föreningsliv får stänga igen.

Förra året på den blå måndagen anordnade jag en manifestation för att uppmärksamma just den psykiska ohälsan. En stor skara människor slöt upp på Olof Palmes torg och via sociala medier. På grund av pandemin går det inte att samlas på samma sätt i år.

Därför skulle jag vilja uppmana dig att prova att ta en paus från slentriani sociala medier.

Nu när många arrangemang väljer att i stället för att ställa in ställa om till digitala sammankomster var detta också min första idé. Att helt enkelt ha en digital manifestation. Det är bra att uppmärksamma saker. Enligt färska rapporten Svenskarna och internet så hänger väldigt många väldigt mycket på sociala medier. Det är intressant i en jämförelse samma rapport som släpptes året innan pandemin bröt ut. Trenden var då att även om sociala medier hade brett ut sig rejält fanns det en stor trötthet på dessa. Människor ville helt enkelt mötas mer i verkligheten i stället, sedan kom pandemin.

Som med väldigt mycket finns det bra och dåliga saker med sociala medier. Att ständigt matas med kanske en förskönad bild av andras liv kan skapa en känsla av otillräcklighet. I stället för att använda sociala medier till kontakt med nära och kära finns risken att en upplever press och stress. Därför skulle jag vilja uppmana dig att prova att ta en paus från slentriani sociala medier. Att börja året med en slags digital scroll-detox. Men ta inte paus från att hålla kontakten med vänner och bekanta. Kanske är det läge att ta bort några appar från telefonen för att i stället använda de inbygga meddelande- och ringfunktionerna lite mera.

Alexander Bygdén

Socialdemokraterna, initiativtagare till Facebooksidan Stoppa psykisk ohälsa

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel