Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blågrönt styre i Örebro även efter valet

I tisdags kom besked från Miljöpartiet i Örebro ‑ vid ett möte under våren ska partiets medlemmar bestämma vilken sida partiet ska stå på i årets val.

Frågan som då får sitt svar är om MP i Örebro ska fortsätta sitt lokala partnerskap med den borgerliga koalitionen eller göra gemensam sak med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet enligt riksmodellen.

Precis som i riksvalet kommer Örebros väljare, att få två paketlösningar att rösta på förutom den faktiska rösten på ett parti och dess kandidater. På sätt och vis tar detta bort en del av spänningen men, är det enda rätta och ärligt mot väljarna. Oavsett valutgången kommer kommunens ledning att utses från en rad olika partier. Så det är bäst att lägga korten på borden så snabbt som möjligt.

Miljöpartiet har en unik position i svensk politik. Det som en gång startade som en enfrågerörelse för miljön har utvecklats till ett fullödigt parti med politik för alla områden.

Partiprogrammet låter sig inte entydigt definieras som rött eller blått, även om partiet lutar åt vänster. MP kniper röster från både höger och vänster genom sin position i mitten. MP kan stödja den sida som bjuder mest utan att anklagas för att svika sina grundläggande värderingar.

Nuvarande mandatperiod valde Miljöpartiet i Örebro kommun att ingå i den borgerliga koalitionen. Perioden före var partiet i lag med Socialdemokraterna och även Vänsterpartiet, innan V hoppade av. Kommunalrådet Gabriella Blomgren säger till NA, att ”vi har varit väldigt nöjda utifrån tidigare erfarenhet”. Hon syftar på koalitionen i jämförelse med det tidigare samarbetet på den röda sidan.

Toppolitikerna i Miljöpartiet i Örebro kommun är alltså klara med vad de vill ‑ ett fortsatt blågrönt styre i kommunpolitiken. Det finns inget annat sätt att tolka Gabriella Blomgren. Det vore en politisk bomb om medlemmarna skulle rösta för ett rödgrönt lag på samma sätt som riks-MP.

Miljöpartiets väljare är notoriskt otrogna, men partimedlemmarna är av ett annat virke. Vi får anta att den lokala partiledningen har så bra koll, att den inte riskerar att förlora medlemsomröstningen.

Lågoddsaren är alltså ett fortsatt blågrönt samarbete. Och då talar det mesta för att den nuvarande koalitionen fortsätter styra även efter valet.