Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor skogsbrand sprider sig snabbt i Garphyttan: "Vi har begärt stöd från försvaret"

En stor skogsbrand rasade i närheten av av Garphyttan under lördagen. Senare under kvällen begärde brandkåren in hjälp från både Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och försvaret.

Annons

Larmet inkom klockan 15.26 efter att larmaren, som befann sig på Kvarntorpshögen, såg tjock rök från platsen i närheten av Kilsbergsvallen.

Brandkåren hade styrkor från Garphyttan, Vintrosa, Örebro, Glanshammar, Byrsta, Fjugesta och en materialdepå från Lindesberg på plats..

– Det är mycket ungskog och det sprider sig snabbt i ostlig riktning. Det är ganska blåsigt och mycket torrt, berättade Daniel Langenbach, inre befäl vid Nerikes brandkår vid 16-tiden.

Initialt brann det i storleken av två, tre fotbollsplaner.

Senare under lördagskvällen uppskattade insatsledaren på platsen, Mattias Ermanbrix, storleken på branden till drygt 15 fotbollsplaner.

Strax före klockan 19 meddelade brandkåren att man har begärt hjälp från både Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och försvaret.

– Vi har begärt förstärkning från MSB med extra slangar som vi behöver. Vi har också begärt stöd från försvaret med helikopter, men de kan inte ställa upp förrän tidigas i morgon bitti, säger Daniel Langenbach.

Under lördagskvällen hade branden avtagit något.

– Området där det har brunnit, där har träden och skogen brunnit av. Nu är det mest efter marken som det brinner, säger Mattias Ermanbrix.

Brandkåren ansåg inte att det fanns någon risk för byggnader i närheten att komma till skada.

– Det finns hus ungefär 1000 meter härifrån, men i nuläget ser vi inte att det finns någon risk att branden ska spridas dit, säger Ermanbrix.

Han räknar med att det kommer att ta tid att släcka branden.

– Vi kommer säkert hålla på ett par dagar minst. Det är svårtsläckt och torrt i marken. Det har varit torrt en längre period vilket gör att branden kryper ner i marken. Dessutom har vi en vind som som är påtaglig.

Brandkåren kommer att bevaka branden under natten.

– Skogsbränder brukar alltid lugna sig på natten om det inte blåser till, annars går de ner i intensitet. Men vi kommer vara kvar under natten och bevaka, säger Daniel Langenbach.

Därmed decimerar brandkåren sin resurser på brandområdet för några timmar.

– Fram till klockan sex på morgonen kommer det mest handla om att bevaka branden, sedan påbörjar vi aktivt slängningsarbete, säger Mattias Ermanbrix.

Se insatsledaren Mattias Ermanbrix berätta om branden:

Mer läsning