Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olycksfotograf frias av tingsrätten – inte bevisat att han störde trafiken

Mannen åtalades för att ha hindrat trafiken när han skulle fotografera en olycka på Rudbecksgatan.
Nu frias han av Örebro tingsrätt.

Annons

Bilden från polisens utredning visar var mannen stannade med sin bil.

Örebroaren stannade sin bil mitt på Rudbecksgatan efter att ha sett en trafikolycka som hade inträffat. Han ville fotografera olyckan för att sedan kunna visa bilden för sin son, som höll på att ta körkort. Fotot var tänkt som ett varnande exempel på hur det kan gå när man inte är uppmärksam i trafiken.

Örebroaren hann dock, enligt egen uppgift, aldrig ta någon bild förrän en polis direkt kom fram till honom och förklarade att han hindrade trafiken.

Stoppet nära Behrn arena varade i 10-15 sekunder.

Mannens agerande den 25 april ledde till att han åtalades för hindrande i trafiken.

Han frias dock av tingsrätten. Domstolen skriver visserligen att mannen precis som alla andra måste rätta sig efter trafikreglerna.

Men här är det frågan om örebroaren agerat i strid med trafikbrottslagens andra paragraf. Den säger att det är straffbelagt att ”onödigtvis i väsentlig mån hindra eller störa trafiken på väg”.

Frågan är alltså om det fanns några bilar bakom örebroaren som blev störda av stoppet mitt på huvudleden. Tingsrätten kommer fram till att svaret på den frågan är nej. Åklagaren har inte bevisat att det fanns andra bilar på platsen som har varit tvungna att väja för eller varit förhindrade att passera örebroarens bil.

Därför ogillas åtalet.

Mer läsning

Annons