Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terrormisstänkta männen från Vivalla ska åtalas för bedrägeri – "Det är ett misslyckande"

De två männen från Vivalla som har utretts för terrorbrott kommer nu i stället att åtalas för bedrägeri, skriver Dagens Nyheter.

Annons

NA har tidigare skrivit om de båda männen, 31 och 34 år gamla från Vivalla, som misstänks ha haft kopplingar till terrororganisationen IS. 31-åringen misstänks för att ha värvat krigare till IS och att ha sysslat med penningtvätt. 34-åringen misstänks för att ha tagit snabblån hos olika kreditinstitut och rest till IS-fästet Raqqa i Syrien. Han misstänks också ha vilselett sin fru och tagit med sina barn till Syrien.

Männen har varit föremål för ett och ett halvt år av brottsutredningar, skriver Dagens Nyheter, och nu är utredningarna klara. Trots att männen har IS-kopplingar kan de inte åtalas för terrorbrott. I stället planerar åklagaren att åtala dem för bedrägeri mot de drabbade kreditinstituten.

Anledningen till att de inte kan åtalas för terrorbrott är att medlemskap i en terrorrörelse inte är straffbart och att det därför krävs bevis för brott.

"Även om jag inte varit ansvarig i den delen är det förstås ett misslyckande när man inte når ända fram", säger åklagare Anders Persson till Dagens Nyheter.

Mer läsning:

IS-resenär från Örebro greps på Arlanda

Bekant: 33-åringen lurad till IS-område

Mer läsning

Annons