Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bland stickor, garn och mönster

Någon har stickat i 40 år, andra är nybörjare. Någon tittar mest in för att kolla läget andra stannar hela dagen.

En stickdag vid Finnsjöstrand var en av de aktiviteter som i helgen avslutade en välbesökt kulturvecka i Järnboås. Stickdagen arrangeras av systrarna Ulrika Kokala och Linda Liljendahl från Kopparberg. Ulrika bor i Striberg och det är första gången hon håller i en stickdag i Noratrakten.

– Tanken är att man ska kunna komma hit och inspireras både av varandra och av det Linda och jag har med oss att visa och sälja i form av garner och mönster, men också att man ska få träffa andra med samma intresse och ha trevligt tillsammans, berättar Ulrika Korkala.

Själv stickar Ulrika varje ledig stund, och hon har alltid en stickning med sig i väskan.

– Mormor lärde mig sticka när jag var fyra. Men det var nog först med internet som det blev intensivt. Det blev plötsligt så lätt att hitta nya mönster, fina garner och att träffa andra stickintresserade.

Genom åren har hon tjatat på lillasyster Linda och försökt ge bort både stickor och garner i present.

– Men det gick trögt. Det var först när jag för två–tre år sedan fick för mig att sticka en spetssjal som jag verkligen började gilla det och sedan är jag fast, berättar Linda Liljendahl.

Vid ett av borden på Finnsjöstrand sitter Anita Gustavsson från Kumla. Hon åker på stickkafé ibland för att träffa andra och få lite nya idéer. I dag stickar hon på ärmen till en tröja.

Anita Jansson från Finnåker brukar spinna garn och i vinter ska hon visa upp sitt spinnande under Vinterspår.

– Tills dess behöver jag sticka lite för att visa vad det kan bli av garnet jag spinner, säger hon och visar upp en mjuk trekantssjal.

Amanda Stenqvist bor i Järnboås och kommer tioll Finnsjöstrand med mamma, pappa och lillasyster. Hon har köpt ett rött garn och börjar genast virka på vad som kanske ska bli en halsduk.