Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåsig start på seglarskola

Att kapsejsa är ett måste när man går i seglarskola för att lära sig att ta sig i och ur båten. I dag är det dock nästan omöjligt att hålla sig torr även om man skulle vilja.

Annons

Det är första dagen på seglarskolan hos Seglarklubben Sjöfararna i Stora Forsa och det är riktigt blåsigt. Tältduken där teorilektionerna hålls smattrar så det knappt går att höra varandra. 18 elever mellan 10-16 år får under fem dagar lära sig grunderna i segling.

Teori om båtens delar, sjövett och knopar, varvas med torrsegling och praktik på sjön. Det viktigaste är att ha roligt och efter varje lunch är det femkamp. På grund av blåsten blir det i dag dubbla femkamper och mest aktiviteter på land.

– I dag har vi bara provat kapsejsa, säger Hugo och Arvid Grounes, som aldrig provat segla förut. De tillhör gruppen guppies, där de som aldrig provat eller inte seglat så länge går.

Seglarklubben Sjöfararna har funnits sedan 1970-talet, men har fått en nystart i år med ny styrelse och cirka 50 medlemmar. De har också flyttat från Tisaren till Stora Forsa, där seglarskola hållits i föreningen sedan 2003.

– Skolan är ett tillfälle att träffa nya kompisar och ha roligt, samtidigt som man lär sig segla, säger Mats Petterson, som är van seglare och engagerad i föreningen sedan 2003.

Mats har ett brinnande intresse för seglarskolan och tycker det är minst lika roligt som ungdomarna.

Trots hård vind tvekar inte de som har lite erfarenhet att ge sig ut. I våtdräkter och flytvästar kämpar de envist med jollarna.

Att det är roligt att segla har alla på lägret konstaterat. Men vad är då viktigast att tänka på?

– Att ha flytväst, kommer Maja och Ebba Trygg överens om.

Teorin har de lärt sig bra.

Annons