Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blåst på riskfritt favoritnöje? Farligast fick öppna först efter coronastängningen

Jag tillhör liksom alla andra de som drabbats av coronarestriktioner. Det har inneburit att i stort sett alla evenemang man skulle ha åkt på under sommaren har fått ställas in. Man har mest hållit sig hemma förutom när man handlat mat och jobbat.

Jag tillhör inte en grupp som kan jobba hemifrån. Jag har vid de tillfällen då jag varit ”ute” hela tiden försökt att hålla rekommenderat avstånd till andra människor. Tvättar händerna gör jag givetvis oftare och noggrannare. Ingen i min närhet eller bland de jag känner har haft en konstaterad coronainfektion.

Sedan någon dryg månad tillbaka har restauranger och krogar kunnat öppna. Hur avståndshållningen fungerat där har man sett i de flesta media, vilket stundtals skapat stor diskussion. Själv kan jag väl inte tycka att det är det bästa stället att börja öppna på. En plats där folk i många fall kan vara berusade och därmed inte ha rätt omdöme om avstånd och handtvätt.

En del krogar har dessutom haft bord stående alldeles för tätt och i vissa fall tillfälligt fått stänga. Men det är ju inte jag som bestämmer i vilken turordning allt kan öppnas upp.

För egen del så är mitt intresse veteranfordon. Där arrangeras under sommaren evenemang utomhus, ofta på stora öppna fält. Man parkerar heller inte så tätt eftersom man oftast är rädd om det fordon man kört i dit.

Sedan går man runt och tittar på andras fordon och pratar med en del ägare av intressanta fordon. Medhavd fika eller lunch intas vid det egna fordonet. Om arrangören tillhandahåller sådant så är det bara att använda samma restriktioner där som hos övriga serveringar.

I endast ett fall kan jag se ett litet problem med att hålla det rekommenderade avståndet. Men det kan man lätt förebygga med det smått komiska ”endast ett huvud under varje motorhuv åt gången!”

Så när nu säsongen börjar närma sig sitt slut utan att det egentligen blivit någon alls, eftersom nästan alla arrangörer har varit tvungna att ställa in, så undrar man? Ett fåtal av de evenemang som skulle ha varit i början av sommaren har arrangörerna valt att senarelägga. I vissa fall till september/oktober. Med ovanstående beskrivning borde det vara fullt rimligt att utan risk för ökad smittspridning få köra dessa evenemang. FHM måste inse att här kan man med lätthet hålla det rekommenderade avståndet till andra människor. Det handlar inte alls fråga om samma trängsel som vid till exempel en fotbollsmatch eller ens som det är på krogen som ju faktiskt har fått öppna!

I Finland släpptes det nu även på 500-gränsen för folksamlingar. SVT:s nyheter exemplifierade detta med att mängder av ungdomar skulle flyta nedför en å eller älv på flottar drickande en massa öl. Men intressen kan ju vara av olika slag och varje slag får väl framföra sina möjligheter att kunna hålla ett evenemang med rekommenderat avstånd mellan folk.

Veteranfordonsentusiast

Hallsberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel