Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blicka framåt i Karlskoga

 
Förlossningen i Karlskoga
Visa alla artiklar

Det sägs att det aldrig är ens fel när två träter och det är naturligtvis ett talesätt som ofta stämmer.

Men man kan också säga att om alla parter försöker så hittar man ofta en väg framåt. Det pris man betalar är ofta att hänga in prestige, låsningar och gammalt groll i garderoben och sätta sig runt bordet för att hitta en lösning.

Vårt Karlskoga har problem och vi kan peka ut dem. Ekonomin är ett bekymmer, anrika affärer slår igen, nöjes- och kulturutbudet får det tuffare i spåret av stängningar, vårt lasarett är ifrågasatt, förlossningen är stängd. Och så vidare.

Det oroar och bekymrar oss och det är bra. Utan den oron skulle engagemanget saknas och engagemanget finns, dessbättre, hos oss alla.

I det långa handlar för oss om hur vi ska rekrytera framtidens ingenjörer ...

Nu har läget kommit för att släppa blicken i backspegeln och istället titta framåt. Vi är där vi är och frågan är inte varför vi är där utan hur vi tar oss vidare. Utgångspunkten är att vi inte står på varsin barrikad och skriker åt varandra utan att vi har ett gemensamt intresse av att skapa så bra lösningar som möjligt.

I det korta perspektivet handlar det, bland annat, om att för Karlskoga lasaretts del så snabbt som möjligt hitta tillbaka till ett i alla avseenden 24/7-fungerande sjukhus med fullvärdig förlossning och BB som en central del i det.

I det långa handlar för oss om hur vi ska rekrytera framtidens ingenjörer, hur vi ska säkra den kompetens som skapar välstånd för kommande generationer, hur vi som företag och entreprenörer ska bygga ett samhälle som är gott och tryggt för oss alla även i framtiden.

Ingen säger något annat än att man vill ha ett fullödigt lasarett i Karlskoga. Alla parter förklarar att ambitionen och viljan är att förlossningen i Karlskoga ska öppna igen och därmed trygga navet i ett lasarett av det fullvärdiga slag vi känner.

För att vi ska lyckas krävs en region som tror på framtiden.

Låt oss ta utgångspunkten i det. Låt oss tillsammans arbeta för att lösa det som vi alla ansluter oss till som ett gemensamt mål.

Vi i Västra Bergslagens industriförening driver företag vilka står i ett läge där vi i närtid exempelvis behöver rekrytera över 1 000 nya ingenjörer till vår region, för att trygga framtiden och för att säkra dess kompetens.

Att inte lyckas med det är inget alternativ. Då snurrar hjulen allt saktare, då försvinner jobben och då skapas inte de resurser som behövs för framtiden och dess vård, skola och omsorg. Då är vi alla förlorare.

För att vi ska lyckas krävs en region som tror på framtiden. Ska vi kunna konkurrera om personal i framtiden krävs inte bara att vi kan erbjuda intressanta arbeten i intressanta företag. Det krävs också att vi kan erbjuda god offentlig service i Karlskogaregionen. Ett fullödigt sjukhus är en uppenbar konkurrensfördel i konkurrensen om arbetskraft.

Med den fullständiga enigheten finns naturligtvis även lösningarna en öppen och prestigelös diskussion bort.

Där är just nu Karlskoga lasarett i centrum av diskussionen. Den för närvarande stängda förlossningen är den konkreta orsaken – även om det för oss som näringsliv är väsentligt att även ur andra aspekter ha ett fullvärdigt sjukhus i vår närhet.

Politiker, företagare, intresseorganisationer, fackliga företrädare, en massiv opinion bland medborgarna har alla förklarat att de vill samma sak – att förlossningen vid Karlskoga lasarett öppnas igen så snart som möjligt och att Karlskoga lasaretts fullvärdiga framtid tryggas.

Med den fullständiga enigheten finns naturligtvis även lösningarna en öppen och prestigelös diskussion bort.

Låt oss ta den. Ett annat ordspråk säger ”Att försvara ett fel är att fela igen”.

Låt oss istället använda vår enighet till att hitta en lösning på det vi alla säger oss vilja.

Vi kan samlas kring en lösning och kring det arbete som behöver utföras. Vi som näringslivsföreträdare bjuder gärna in politiker och förvaltning till ett samtal och samarbete kring de frågor vi gemensamt behöver hantera. Kanske är det, exempelvis, tillsammans vi kan säkra rekrytering och framtidens kompetens såväl till industrin som till lasarettet?

Det finns i grunden inga konflikter i den här frågan – endast gemensamma mål.

Västra Bergslagens Industriförening genom

Björn Åkerberg Langhé

vd Booforsen Fastighets AB samt

Fredrik Wallenstad.

vd Moelven Valåsen AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel